Wysłany: Pią Maj 26, 2023 13:16 [R75] Wymiana napinacza paska od alternatora
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Mam pytanko.
Śruba od napinacza paska tego dużego zupełnie jest u mnie obrobiona.
Kupiłem nowy napinacz i pytanie jak go zamontować.
Generalnie wiem ze trzeba silnik podnieść ale jak wkręcić tą wajchę z gwintem do silnika.
Załączam foto mojego zakupu
oznaczenie części
PQR000080A
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 26, 2023 13:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Generalnie chciałbym tylko rolke i nakrętke wymienić bo napinacz trzyma dobrze ale jak podniosłem silnik to i tak nie mogę wyjąć nakrętki
Zalączam foto
Nie pamiętam, ale nie miałem problemu z wyjęciem tej nakrętki ze środka rolki.
Wcześniej pisałem o tym, że nakretka jest na końcu tej szpilki, która wchodzi w mocowanie altwrnatora.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Opowiem co zrobilem i o co mi chodzi.
Robie naprawe w garażu bez kanału.
Nie mam specjalistycznego sprzętu do podnoszenia silnika tylko 3 lewarki.
Mam odkręcona łapę z lewej strony.
Silnik podlewarowany,pompa wspomagania odkręcona.
Mam bardzo starta nakrętke od napinacza i nie moge założyć paska.
Chodzi mi o to aby albo wymienic nakretke i rolkę napinacza albo założyć pasek abypojechać do mechanika na wymiane rolki i nakrętki napinacza tego duzego paska.
Nakretka jest tak obrobiona ze spada klucz 24 i nie mozna go założyć.
Jak ten pasek założyć?
Też miałem ten problem. I też nie mam kanału. Najlepiej sprawdza się klucz krótko odsadzony szesciokątny. Jak robiłem, to kupiłem najtańszy szesciokątny i odgiąłem o grubość klucza. Wtedy nie zeslizguje się z napinacza.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
[ Dodano: Pon Maj 29, 2023 21:46 ]
Udało mi sie dziś założyc pasek.
Narazie zostawiam temat bo pasek jest nowy
Jak cos sie stanie to wtedy wymienię
Dzięki za porady
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum