Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 2002
Witajcie ponownie...
Jest kilka osób które dalej żyją na tym forum, więc Panowie/Panie - liczę na Waszą pomoc!
W skrócie - robiłem wcześniej kolektor dolotowy, później nie kręcił przez słaby akumulator (co podpowiedzieliście) cykał jak z karabinu etc.
Po naładowaniu akumulatora odpalił bez problemu.
Pojechaliśmy z dziewczyną do sklepu jakieś 4-5km przetestować samochód i poszliśmy na zakupy. Po zakupach już musieliśmy go odpalać na kablach bo sam nie dał rady - już nie cykał nawet jak karabin, tylko był taki dźwięk jak na filmie (, jedno cyknięcie, film nagrany dzisiaj w innych okolicznościach).
Ogólnie po tych zakupsach obstawiałem że akumulatory (mamy dwa) to trupy i że to zbieg okoliczności, ale rozebrałem kolektor jeszcze raz bo samochód kopcił (założyłem że mogłem źle dokręcić itd.), i stwierdziłem, że sprawdzę przy okazji termostat (wymieniłem na 88C bo nie grzał środka za bardzo na 82C), całość skręciłem raczej prawidłowo.
Teraz nie kręci i nie odpala ("karabinu" też nie ma ) na naładowanym akumulatorze ani nawet na kablach.
Dzięki wielkie Będzie nieco lepsza pogoda to posprawdzam wszystko z artykułu.
Zanim się za to zabiorę to jeszcze zrodziło mi się pytanie...
Po tym jak wróciliśmy z tego opisanego wcześniej sklepu, i po ponownym rozłożeniu i złożeniu kolektora, niestety przy skręcaniu aku mi zwiał raz klucz płaski i zwarł "+" i "-" na akumulatorze - trwało to pewnie z sekundę, no ale jednak zwarcie to zwarcie
Mogłem w ten sposób schrzanić coś jeszcze po drodze...?
No to całe szczęście tak samo u Ciebie Czyli mi rozrusznik możliwe zrobił psikusa i zgrał z innymi pracami, hueh...
Mam nadzieję, że wrócę z dobrymi wiadomościami jak już się za to wezmę ^^
Dzięki Panowie!
[ Dodano: Czw Gru 12, 2024 11:28 ]
Młotek pomógł, zatem rozrusznik się zacina
Dzięki Panowie za pomoc
Jak możecie to będę wdzięczny za dalszą pomoc w innych tematach (nie będę tu offtopicu może robił)
Do poruszenia mam CO2 w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodzącego, oraz nadal grzanie samochodu w środku
Pozdrawiam!
[ Dodano: Sob Sty 04, 2025 18:54 ]
Steryd:
Dzięki wielkie za instrukcję wymiany rozrusznika, poszło gładko Przełożyłem rozrusznik z na ten moment - uziemionego, innego Roverka 25, i co dziwne - w drugim rozruszniku szczotki też zawieszają i muszę ratować się młotkiem...
Możliwe, że mam pecha i oba rozruszniki nagle zwieszają na szczotkach, czy to może być przyczyna jeszcze gdzieś indziej, typu akumulator?
Na pewno klem na plusie przy akumulatorze jest gówniany i nie da się go dobrze dokręcić więc jest po prostu luźny.
Mozliwe, zwłaszcza jeśli rozrusznik trochę stał nie ruszany, najlepiej rozebrać opiłować, ewm wymienić szczotki i będzie śmigać. Roboty jest na godzinkę.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum