Wysłany: Sro Maj 23, 2007 08:27 [R420] Dziwne szarpanie przy ruszaniu
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Jak w temacie, podczas ruszania trochę szarpie mi autem, o dziwo gdy ruszam autem "po nocy" tego szarpania jest mniej, jak trochę przejade i się nagrzeje to jest więcej. Dodatkowo z im wyższych obrotów ruszam to szarpania jest mniej. Występuje taki efekt jakby coś wpadało w "rezonans". Poradźcie co to może być.
GG.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 26, 2010 22:58, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 08:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
czy przypadkiem nie masz problemów ze sprzęgłem ? takie poszarpywanie może wskazywać na pęknięty (mikro) docisk sprzęgła ... identyczne objawy miałem w swoim czasie w cinquecento
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
obawiam się, że jedyna możliwość w tej sytuacji to niestety wymontowanie sprzęgła z samochodu ... i w moim przypadku było to pęknięcie widać gołym okiem, ale po naprawdę bardzo dokładnym obejrzeniu (szukaniu) docisku
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Jest coś co przy tej okazji można sprawdzić, wymienić (jakieś paski, oleje, filtry, lub inne duperele, o których istnieniu nie mam jeszcze pojęcia)?
Przy okazji możesz sprawdzić właśnie stan poduszek, uszczelniaczy półosi oraz stan samych półosi, szczelność skrzyni, stan cięgieł skrzyni, stan przegubów (wewnętrznych i zewnętrznych) oraz osłon przegubów (bardzo ważne!), stan pierścieni ABS, łożysk i ogólnie stan zawieszenia z przodu. Tak więc rozbierając "pół samochodu" chcąc dostać się do sprzęgła diagnozujesz przy okazji stan elementów mechanicznych "połowy samochodu"
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum