Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 06:46 [R600] Tarcze hamulcowe
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
witam...
mam pytanie czy wymieniał ktoś tarcze hamulcowe z przodu Jeżeli tak to czy przy zmianie na nowe trzeba również wymienić łożyska? Bo słyszałem ze się rozleci przy wymianie???
z góry dziękuje za odp
pozdrawiam
mariusz
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 02, 2011 01:41, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 06:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Nie Kwi 29, 2007 09:04
Witaj,
Konstrukcja przednich hamulców jest niestety największą bolączką modelu 600. Podczas wymiany tarcz niestety trzeba się liczyć z wymianą łożysk (choć niektórym udaje się łożyska ocalić), to na jakości tarcz również nie można oszczędzać. W ogólnym rachunku znacznie więcej się oszczędzić.
W moim niestety po wymianie tarcz łożyska zaczęły huczeć - musiałem wymienić. Z jakiego powody chcesz wymienić, kończą się czy "biją" przy hamowaniu? Jeżeli tylko bicie a grubość w miarę przyzwoita to można spróbować liznąć na tokarce (ale tylko na samochodzie) - niektórzy mechanicy mają taki sprzęt.
Jak tu kolega wcześniej powiedział nie bardzo kalkuluje się kupić jakieś tanie zamienniki. Ja już nowe raz przetaczałem choć tanich nie kupiłem. A zamienniki łożysk które kupiłem też pewnie długo nie wytrzymają.
Tak więc zastanów się dobrze bo w razie czego kupa energii i pieniędzy psu w du...
dzięki za pomoc będę musiał z tym trochę pojeździć po warsztatach
dlaczego chcę wymieniać?
- tarcze posiadają już duży rant na zewnętrznej części
- widoczne są na powierzchni przebarwienia (kolor metalu nie jest identyczny nie wiem jak to nazwać po prostu jakby plamy innego odcieniu)
Liso napisał/a:
eżeli tylko bicie a grubość w miarę przyzwoita
ile to jest?
pozdrawiam
mariusz
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 16:54
Jeżeli jest duży rant, to o przyzwoitej grubości możesz zapopmnieć...
Przód minimalna grubość 21mm - wtedy bezwzględnie wymieniasz. Z tego co mówisz to chyba jednak trzeba będzie wymienić. Łożyska raczej się nie rozlecą przy wymianie ale jest prawdopodobieństwo, że zaczną huczeć.
jakie tarcze na przód polecacie do R600 SDi bo mówiliście żeby nie oszczędzać ?
a łożyska widziałem na allegro jak się nie byle to cena jednego to ok 200PLN a jak mam mi później huczeć i mam to jeszcze raz rozbierać to wolę raz a dobrze to wszystko zrobić i wymienić tarcze wraz z łożyskami...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum