Wysłany: Sro Maj 09, 2007 12:21 [R75] Kopcenie - co może być przyczyną?
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
...i radość nowym autkiem nie trwała długo. Zaczął kopcić przy wyższych obrotach czarnym dymem jak Kamaz. W sprawach technicznych jestem przysłowiową blondynką - podejrzewam jednak problemy z wtryskiem.
Mieli koledzy podobne problemy?
pozdrawiam
Kasia
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lis 20, 2010 00:52, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 09, 2007 12:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Sro Maj 09, 2007 16:09
proponuje sprawdzić n czy przypadkiem nie wyleciał wąż od turbiny ten przy intercolerze. miałem tak przy obu moich 75 jeade a zamną kupa dymu, ale siarak [/list]
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 48 Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 21:12
PHJOWI napisał/a:
czy przypadkiem nie wyleciał wąż od turbiny ten przy intercolerze.
nie tylko ten genralnie trzeba sprawdzić wszystkie węze od turbo, u mnie zsunał się ten przy silniku i tez kopcił jak satry jelcz, po założeniu opaski wszystko ok. No ale przyczyn moze byc o wiele więcej tą najprościej sprawdzić.
już znam cenę 2700zł za standardowy przegląd [wymiana płynów, filtrów] i zaworki wtryskiwaczy! trochę mnie kwota zmroziła, jutro rano jade po odbiór auta i czeka mnie chyba ostra rozmowa - każdy koszt mial byc ze mną ustlany, a tymczasem taka 'niespodzianka'
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 21 Mar 2002 Posty: 16 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Maj 17, 2007 09:20
KasiaM napisał/a:
już znam cenę 2700zł za standardowy przegląd [wymiana płynów, filtrów] i zaworki wtryskiwaczy! trochę mnie kwota zmroziła, jutro rano jade po odbiór auta i czeka mnie chyba ostra rozmowa - każdy koszt mial byc ze mną ustlany, a tymczasem taka 'niespodzianka'
Kaśka - do ASO pojechałaś ? Matko kochana ! Toż to bandyci są !
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Czw Maj 17, 2007 09:30
Ja bym im nie odpuścił, skoro się z Tobą umawiali na ustalanie kosztów, to to już jest umowa (ustna co prawda, ale w polskim prawie obowiązuje). Wiem, że to nie będzie proste, bo jak Ci coś nie będzie pasować, to zwyczajnie nie wydadzą Ci samochodu, ale próbować warto. Zażądaj pełnej dokumentacji tego przeglądu, wyceny części i robocizny. Poszukaj kogoś kto się trochę na tym zna i niech spróbuje Ci pomóc. ostatnio głośno było o walce z nieuczciwymi warsztatami i serwisami. Sam brak cennika podstawowych usług w takim serwisie dyskwalifikuje go i może być zgłoszony jako naruszenie prawa. Walcz ile możesz, a jak ciężko będzie o efekty to szukaj każdego rozwiązania, choćby nawet Rzecznika Praw Konsumenta czy proboszcza swojej parafii .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum