Wysłany: Pon Maj 07, 2007 11:43 [R75] Filtr powietrza - demontaż
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Grzebiąc ostatnio w aucie zauważyłem że jest kompletnie sparciała rura elastyczna która służy za wlot powietrza do filtra powietrza - ona jest zamontowana na dole silnika (pod filtrem powietrza) i zakręcona oraz zakończona plastykową ssawką - wszystko to jest zasłonięte (m.in. rozdzielnią główna bezpieczników).
Łatwo by do niej dojść pod warunkiem demontażu obudowy filtra powietrza - ona jest mocowana dwoma zapięciami do karoserii (od spodu). Pytanie czy sa to zatrzaski i po prostu trzeba ją porządnie szarpnąć czy może są to śrubki z nakrętkami i trzeba ją od spodu odkręcić demontując wcześniej osłonę silnika?
A może ktoś ma pomysł z czego dopasować tę sparciałą rurę elastyczną ? ona jest zbrojona drutem zwiniętym w sprężynę i wykonana z jakiegoś azbesto pochodnego płutna ... średnica ok 60-70 mm.
A może ktoś ma pomysł z czego dopasować tę sparciałą rurę elastyczną ? ona jest zbrojona drutem zwiniętym w sprężynę i wykonana z jakiegoś azbesto pochodnego płutna ... średnica ok 60-70 mm.
ostatnio widzialem w sklepie moto jak pan sobie kupował do jakiegoś volfa taką rurkę do dolotu ogrzanego powietrza z okolic kolektora. To taka aluminiowa rozciągliwa rurka przypominająca zgięcie słomki, z tego co zauważyłem mieli tego różnej średnicy i nawet sporej długości i w dodatku za parę złych, może dałoby się dopasować
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Znalazłem coś takiego o MG ZT: http://www.brit-cars.com/...or-160-kv6.html ale kwestia demontażu obudowy jest trochę lakonicznie opisana W każdym razie do zdjęcia rury z "trąbką" warto zdjąć panel w nadkolu. ( Ja trąbkę zdjąłem niechcący przy wymianie żarówki )
roadking napisał/a:
z czego dopasować tę sparciałą rurę elastyczną ?
Widziałem podobne rury w Agromie, tam gdzie części do maszyn rolniczych, płócienne i plastikowe, tylko nie wiem czy mają pełną rozmiarówkę. Aha, takie rury mogą mieć też monterzy wentylacji/klimatyzacji.
O - to zdjecie bedzie pomocne !
Co do rury to kupiłem idealnie pasującą zarówno na długość jak i średnicę - torura wloti powietrza od Żuka Lublina - kosztowała 20 zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum