Wysłany: Czw Maj 10, 2007 19:34 [R75] Alarm i centralny zamek.
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam.
Co jakiś czas mam problem z zamknięciem samochudu. Gdy go zamekam to sygnalizuje mi sygnałem ze gdzieś są niedomknięte drzwi, klapa, maska. Po jakimś czasie włącza mi się alarm i tak bez końca. Moje pytanie dotyczy czy mozna zamekać samochód bez uaktywnienia alarmu??? Prubowałem z kluczyka ale i tak się alarm uaktywania. Następne pytanie jak można sprawdzić gdzie jest przyczyna niedomkniętego zamku, chociaż sprawdzałem i wszystkie drzwi, klapa oraz maska były zamknięte. Proszę o pomoc!!!
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Lis 18, 2010 21:59, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 19:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 19:51
Poszukaj czujników, nie wiem jak to u Ciebie, ale myślę, że powinny być w okolicach zawiasów drzwi (takie przyciski sprężynujące, jak w lodówce ), może któryś z nich nie kontaktuje.
czy mozna zamekać samochód bez uaktywnienia alarmu??? Prubowałem z kluczyka ale i tak się alarm uaktywania.
Sam już sobie dopowiedziałeś nie da rady bez alarmu.
szudi napisał/a:
jak można sprawdzić gdzie jest przyczyna niedomkniętego zamku, chociaż sprawdzałem i wszystkie drzwi, klapa oraz maska były zamknięte.
Najwyraźniej któryś czujnik lub przewód nie kontaktuje, ewentualnie czujniki ruchu w aucie (jeśli takie posiadasz). Jak sprawdzić - trzeba wyjmować po kolei czujniki i sprawdzać omomierzem. Niestety aktualnie jestem bez auta, więc nie mogę zobaczyć jaki jest dostęp do czujników i jak je wymontować, ale myślę, że sobie poradzisz. Ewentualnie umów się z "PHJOWI".
Najwyraźniej któryś czujnik lub przewód nie kontaktuje, ewentualnie czujniki ruchu w aucie (jeśli takie posiadasz). Jak sprawdzić - trzeba wyjmować po kolei czujniki i sprawdzać omomierzem
Z tego co wiem to czujniki w drzwiach są w samych zamkach.
jak załączy się alarm to światło w samochodzie zapala się? bo jak nie to by wskazywało na czujnik ruchu
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 23:27
Patrzyłem przed chwilka w moim r620, bo mi się światełko w środku nie świeciło po otwarciu drzwi pasażera. Nie wiem czy będzie tak samo w r75, ale myślę, że powinno być analogicznie. Przycisk (czujnik) jest na słupku zaraz pod uchwytem zamka. Poruszałem nim i zadziałało. Diagnozuję więc, że coś mi tam nie styka. Jutro (a w zasadzie dziś) rozkręcę i obadam. Spróbuj też tego poszukać (czarny prostokąt wkręcony poziomo w słupek z przyciskiem ze sprężynką w środku) i poruszać nim a potem ewentualnie odkręcić i zbadać sprawę w środku. W tylnych drzwiach będzie także pod uchwytem zamka. W klapie i masce nie sprawdzałem, ale powinno być na tej samej zasadzie. To najprostszy powód takich usterek i od tego bym zaczął.
PS>W r600 jest osobna kontrolka od drzwi a osobna od klapy, jak jest u Ciebie? Bo jeżeli tak samo, to możesz zacząć od sprawdzenia, która się zapala i tym samym zawęzić poszukiwania.
Dzięki za wskazówki!!!! Już jest ok, samo się naprawiło!!!! Niewiem na jak długo ale mam nadzie ze długo do tego niebęde wracał. Wydaje mi się ze przyczyna tkwiła w czujniku przy masce, tam jest takie zabezpieczene gumowe i ono było wysuniete i myślę ze ten czujnik powodował włanczanie się alarmu. Dzięki za pomoc!!!!
Wysłany: Wto Maj 15, 2007 12:18
szudi napisał/a:
Dzięki za wskazówki!!!! Już jest ok, samo się naprawiło!!!! Niewiem na jak długo ale mam nadzie ze długo do tego niebęde wracał. Wydaje mi się ze przyczyna tkwiła w czujniku przy masce, tam jest takie zabezpieczene gumowe i ono było wysuniete i myślę ze ten czujnik powodował włanczanie się alarmu. Dzięki za pomoc!!!!
Jeżeli była wysunięta gumka pod przyciskiem, to prawdopodobnie zamknięcie klapy nie powodowało całkowitego wciśnięcia tego przycisku a tym samym odcięcia masy. Ale może chodzi o gumkę z góry, która ma dociskać ten przycisk przy zamknięciu klapy. Whatever, objawy byłyby takie same. W każdym razie problem powinien być już z głowy .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum