Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 19:05 [R414] Gdzie serwisujecie klimę?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
witam
Nadszedl czas by nabic klime i wogole ja przejzec. Gdzie w swoich miastach to robicie ile za to placicie? A moze jest ktos z Bydgoszczy i powie mi gdzie to zrobic dobrze i tanio? W warsztacie CARMAN zaspiewali mi 120pln. Czy to dobrze? o co mam pytac w warsztacie?
_________________ 820ti Coupe raw power
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 25, 2010 23:20, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 19:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wydaje mi się, że taniej trudno będzie Ci znaleźć. U mnie wołają od 120 do 220, zależy, u którego szpeca.
Zapytaj, czy w cenie jest odgrzybianie klimy. Bez pytania powinien sprawdzić szczelność.
Mój magik (nie najtańszy) wypuszcza wsio z instalacji, pompuje azot (czy coś takiego) i sprawdza, czy trzyma ciśnienie. Jak jest OK, to napełnia instalację, sprawdza temperaturę wylatującego powietrza, kasuje i otwiera bramę
Powodzenia
Masz wyżej to, co ja sam wiem. Szczegółowo Ci nie podam ciśnienia, ilości gazu itd. bo po to są magicy . Zasięgnij języka u siebie czy gość solidny i wiarygodny. Najlepsze rady na odległość nie zastąpią opinii klientów konkretnego mechanesa
Najlepiej, jakby to nie był jakiś "kombinat" z serii wszystko w jednym, tylko jakiś specjalizowany warsztat. Ale tak sobie tylko kombinuję.....
Najważniejsze żeby ściągnęli wszystko do zera później sprawdzają próżnią czy wszystko szczelne. Następnie napełniają olejem później czynnik chłodzący. W dobrych zakładach do oleju dodają marker fluoroscęcyjny. Jak zaczyna gdzieś uciekać gaz to wystarczy lampo ultrafioletowo zaświecić i widać gdzie? I ważne weź dokument ze tam napełniałeś kiedyś tata uzupełniał klimę w wcześniejszym samochodzie i osoba uzupełniająca zapomniała olej wlać do maszyny a wcześniej go wyciągnęła i po krótkim czasie padła sprężarka. Nie miał żadnego dokumentu to powiedziano mu, że tu nie napełniał. Spytaj się czy ta cena to, z odessaniem starego i wlaniem oleju i napełnieniem nowym gazem czy tylko uzupełnienie gazu. Bo czasami tak robią. Ważna też ilość gazu najlepiej jak jest naklejka pod maską z ilością oleju i gazu tak jest w 75 bardzo prawdopodobne ze w innych Roverach też. Jak nie ma naklejki to sprawdzają w swojej książce.
Co ile się robi taki przegląd? U mnie pod maską jest naklejka z przeglądu w Norauto, ale w 2004 roku. Wszystko działa bez zarzutu, tylko czy nie powinienem tego przeglądnąć u fachowca?
Co ile się robi taki przegląd? U mnie pod maską jest naklejka z przeglądu w Norauto, ale w 2004 roku. Wszystko działa bez zarzutu, tylko czy nie powinienem tego przeglądnąć u fachowca?
Zaleca się co dwa lata wyssać wszystko dać nowy olej najlepiej z markierem fluoscencyjnym i nowy gaz.
Polecam aktualnie Norauto poniewaz zdiagnozuja klime za darmo i jeszcze do tego wyczyszcza filtr czasteczkowy
Ps. Pozno podpowiadam ale moze sie to koledze akurat teraz przydac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum