Typ: i Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: 2000
Witam.
Jaki rodzaj żarówki posiada rover 45 (H1 ?), i ile ich jest 2 czy 4?
Jakiej firmy polecanie, w poprzednim aucie miałem osram night breaker, bardzo fajnie świeciły.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez szoso Pią Lis 18, 2011 12:13, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 11:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 13:27 [R45] Błąd w instrukcji (pdf) dla żarówek w R 45 ?
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2004
Temat kolegi neo88 sprowokował mnie do odszukania instrukcji do R45 ("tutaj" mam tylko plik pdf - książkową w domu i nie mogę teraz sprawdzić). Co się okazuje : dla świateł mijania (dipped beam) podano w tabelce -jak właściwą- żarówkę H1 55W - w załączeniu zrzuty. Jeżeli ktoś posłuży się wyłącznie instrukcją : może kupić (założyć) złą - czy możecie sprawdzić "moje odkrycie"
Ostatnio zmieniony przez IROLA Pią Lis 18, 2011 14:41, w całości zmieniany 1 raz
dipped beam to sa swiatla mijania moj drogi
wiec jest dobrze H7 mijania H1 drogowe
Mimo wszystko stawiam na błąd w instrukcji...
Przepaliła mi się kiedyś żarówka, zajrzałem do instrukcji, bo gdzie jak gdzie, ale instrukcja to niby świętość - no i tam stoi H1, taką więc kupiłem. Zabieram się do zmiany, a tam... H7
W każdym razie u mnie jest 2 x H7.
ja bym zamontowal 4xh4 owiele lepiej by swiecilo
PS ja w swoim r4420 posiadam na bank 2x h7 i chybba 2xh1 bo ich jeszcze nie wymienialem w przeciwienstwie to czesto palacych sie h7
Racja H7 - często się przepalają - wymieniałem w okresie dwudziestu sześciu miesięcy (tyle mam roverka) już 5 razy (3 lewa i 2 prawa). Pierwszy raz : spaliła się lewa - wymieniłem więc obie na droższe, markowe. Po ok. 3 miesiąca spaliła się ta nówka prawa. Od tego czasu wymieniam na takie po 8 zł za sztukę i także się przepalają po ok. 4 miesiącach ale jest taniej (zmieniam tylko spaloną).
Sprawdzałem i mam na 100 % wszystkie cztery H7.
Mój roverek jest z 2004 roku i w oryginalnych lampach także miałem cztery H7 - od czasu spotkania z koziołkiem mam inne lampy (z Włoch), ale one także mają cztery H7.
Na tych moich "starych" (jedna jest częściowo rozbita a druga straciła zaczepy) - na nalepkach są daty : 29.03.2004 i 02.04.2004.
Sprawdziłem także w lampach, które podarowała mi kochana Kasjopea po "przygodzie z koziołkiem (angliki od ZS) i tam także były cztery H7.
Ja na początku roku kupiłem Unitec Xenon Mega White (czy jakoś tak; zajęły I miejsce w teście żarówek Motoru). Jedna świeciła trzy miesiące, druga... o jeden dzień dłużej Kupiłem drugi raz takie same - świeciły jeden miesiąc Kupiłem trzeci komplet (to już chyba były jakieś "zwykłe") poświeciły ze dwa miesiące, najpierw przepaliła się jedna, po dwóch tygodniach druga Teraz mam żarówki z... Biedronki Kosztowały całe 9,99 zł (dlatego kupiłem, żeby przetestować), świecą nawet w miarę jasno światłem podchodzącym pod białe, a działają na razie cały miesiąc
Czwarty komplet w ciągu roku, a tu jeszcze półtora miesiąca zostało
Ja przy światłach mijania mam żarówki H7, a przy postojowych/drogowych H4. W ciągu dwóch lat eksploatacji wymieniałem jedną żarówkę H4 i jedną H7 a jeżdzę na najtańszych.
O z tym się jeszcze chyba nie spotkaliśmy H4 na drogowych. Ktoś z użyszkodników R45 przebije i napisze że na mijania ma H8, drogowe H6 a postojówki C5W ?:D
_________________ 0-100 km/h - 8,25 sec!
'Nie pałuj gdy silnik Twój zimny jest'
Czyzyk, coś ci się pomyliło, żarówka H4 jest dwuwłóknowa (czyli mijania i drogowe w tej samej żarówce), nie możesz jej mieć tylko na drogowe lub tylko na mijania, zastanów się
coś mi się wydaje, że ta różnorodność wynika jednak z niewiedzy a nie że jeden ma takie a drugi takie
Ostatnio zmieniony przez szoso Pon Lis 21, 2011 11:22, w całości zmieniany 1 raz
Ja w 45 z 2002 mam 4 szt H7. Ostatnio na szybko przekładałem żarówkę z drogowych na mijania bo nie miałem zapasu. Na mijania miałem H7U a na drogowych H7. Po przełożeniu musiałem regulować światła bo oświetlały czubki drzew Są jakieś różnice między H7 a H7U? Wyglądały identycznie.
_________________ Nigdy nie kupię auta na "F"... miałem więc Fiata a teraz mam Peugeota
Ok rzeczywiście trochę namieszałem . Zszedłem przed chwilą do samochodu żeby się upewnić i na mijania mam H7 a na drogowych H7U. Co do H7 na mijania byłem pewien, bo wymieniałem 3 dni temu, a co do H4, zasugerowałem się tym, że miałem w schowku pudełko po H4 z przepaloną żarówką i pomyślałem, że to od drogowych . Sorki za namieszanie.
"W sklepie (z którego właśnie wróciłem) otrzymałem informacje, że: Dopisek U bądź UV (to to samo) oznacza filtr "uv" i jest to ważna różnica. Podobno mniej razi naprzeciw jadących oraz nie powoduje stopniowego "okopcenia" soczewek i kloszy (cokolwiek to znaczy?). Podobno H7 są starszej generacji i nie powinno się ich stosować w reflektorach plastikowych i soczewkowych. A na koniec to H7U/H7UV są trwalsze od zwykłych H7. Niby logiczne, ale czy prawdziwe ... i co o tym sądzicie ? "
ile w tym prawdy a ile "marzeń sprzedawcy ... ? Jeżeli ktoś coś wie niech się podzieli wiadomościami .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum