Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Maj 2006 Posty: 35 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 14:30 [R200] Problemy z szarpaniem kierownicy
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1998
Witam wszystkich. Mam problem z szarpaniem kierownicy. Problem występuje przy hamowaniu i przyspieszaniu - oczywiście nie za każdym razem. Zwróciłem na to uwagę po zmianie opon na letnie, początkowo myślałem że to kwestia kolein na drodze ale na równej ulicy też jest problem. Czy na zimówkach też tak było - nie przyominam sobie, ale głowy nie dam. Mam oponki 205/50/15, 2 miesiące temu wymieniane były końcówki drążków kierownicy.
Może ktoś ma jakieś pomysły co to może być?
Ostatnio zmieniony przez sTERYD Wto Gru 14, 2010 13:08, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 14:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
masz dwie opcje ... albo jak wspomniane przed chwilą wyważenie kół albo druga oponki nierównomiernie wytarte ... ja u siebie po zmianie kół na letnie zauważyłem też to szarpanie, ale po całkiem niedługim czasie przeszło całkowicie. Dodam jedynie, że koła kupiłem całe i nie miałem pojęcia, które gdzie było założone tzn. czy przód czy tył, lewe czy prawe. U siebie zacząłem od wyważenia kół
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Maj 2006 Posty: 35 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 23:11
Podczas jazdy bez przyspieszania i hamowania wszystko jest OK nawet przy 140/h, ale faktycznie kół nie sprawdzałem. Jeżeli chodzi o bieżnik to jest równy - na obu kołach po 8 mm.
A co do samego przyspieszania to powiem wam że na takich kapciach nie ma najmniejszego problemu.
Kozik napisał/a:
Czy ten samochód w ogole przyspiesza na takim ogumieniu???
?? a czemu ma nie przyspieszać??
Ja swojego 214Si nie upośledziłbym takim ogumieniem a ten kolegi to ma chyba trochę mniej kucyków.
Ja rozumiem, że to ładnie wygląda i może się fajnie drogi trzyma i hamuje ale na dynamice stracił a na spalaniu też pewnie się to odbiło. Tak mi się wydaje.
p.s.
Od razu zastrzegam, że nikogo nie atakuję tylko pytam.
Ja fabrycznie dostałem takie gumy i wiem że nie zmienił bym ich bo nie dość że mi się podobają to autko prowadzi się bardzo fajnie Co prawda trzeba uważać krawężniki itp ale warto. Zimówki mam wąskie więc porównam. Na pewno wygląd również ma znaczenie, wiec 205 to fajna sprawa
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum