Wysłany: Pon Maj 21, 2007 20:49 [R45] Sygnał (klakson) padł
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 2000
Naprawiał ktoś klakson w Roverku? Ostatnio trąbiłem na pirata i w tym samym momencie skręcałem kierownicą i nagle przestał działąć. Trzeba ściągać kierownice z poduszką?
AndrewS: dodalem nawiasy kwadratowe w temacie, zapoznaj sie z zasadami zamieszczania tematow na forum
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 26, 2010 22:56, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 21, 2007 20:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Mar 2007 Posty: 77 Skąd: Pleszew
Wysłany: Pon Maj 21, 2007 20:57
Rozumiem że sprawdziłeś już bezpieczniki i że w jakiś sposób to że klakson jest sprawny ( np. podając napięcie na niego, choćby 9V z baterii ).
No chyba że jesteś przekonany że to coś w kierownicy. Nie zapomnij odłączyć aku przed odpięciem poduszki bo będzie małe akuku
Pozdro
jesli bedziesz sciagal poduszke to bezwzglednie trzeba odpiac aku, byc moze po tym trzeba bedzie zsynchronizowac piloty z alarmem
zanim jednak to zrobisz polecam sprawdzenie czy sygnal dziala po podpieciu "na krotko"
[ Dodano: Pon Maj 21, 2007 10:00 pm ]
tomke napisał/a:
( np. podając napięcie na niego, choćby 9V z baterii ).
masz na mysli zywykla baterie
jesli tak to jest ona za mala, klakson bierze spory prad, dlatego w samochodzie jest jeszcze po drodze przekaznik
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Właśnie to ćwiczyłem.
Na 99% padła Ci tzw. taśma. Jest to coś, co łączy poduszkę i inne ustrojstwa w kierownicy z resztą auta.
Jeżeli nie masz innej na wymianę, to rozbieranie kierownicy mija się z celem, bo taśmy nie naprawisz Sprawdź w EPC jaki dokładnie nr części potrzebujesz i takiej szukaj.
Na razie możesz sobie prowizorycznie sygnał uruchomić montując jakikolwiek przycisk i podłączając go do odpowiedniego przewodu wychodzącego z 'taśmy' - z jednej strony i do 'masy' z drugiej strony.
Sprawdź jeszcze, czy sygnał nie działa wcale, czy tylko w jakimś położeniu kierownicy?
U mnie nie działał przy kołach na wprost, a przy skręconych przeważnie się odzywał.
BTW ułatwienie: jak będziesz szukał, to symbol taśmy zaczyna się na 'YRC' a potem jest 6-cyfrowy numer. Pamiętaj, że MUSISZ mieć ten sam symbol, co Twoja stara część, lub zamienny, ale tylko określony w EPC.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 79 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 07:36
AndrewS napisał/a:
jesli bedziesz sciagal poduszke to bezwzglednie trzeba odpiac aku, byc moze po tym trzeba bedzie zsynchronizowac piloty z alarmem
zanim jednak to zrobisz polecam sprawdzenie czy sygnal dziala po podpieciu "na krotko"
Ja się tak trochę wtrącę
Co może się stać jak przed zdjęciem poduszki nie odepnie się aku? Bo ja ostatnio rozbierałem całą deskę i nie odpiąłem aku i się zastanawiam czy coś mogło się zrąbać?
Teoretycznie nic się nie powinno stać, ale jeśli bedzie jakieś przepięcie podczas odpinania/podpinania poduchy to ci ją wywali w twarz a jak to się może skończyć to sam wiesz Więc lepiej dmuchac na zimne i ją odpiać
Po czym poznać że listwa padła? i gdzie ją dostane w jakiej cenie? Wymienić to musiu fachowiec czy samemu można?
Pisałem Ci już - jak kręcisz kierownicą a sygnał czasem się odzywa, to masz 1000%, że to taśma.
Jeżeli nie odzywa się wcale, to musisz sprawdzić instalację el. sygnału. Najprościej zidentywikować przewód sterowania, dochodzący do taśmy i podać na niego masę. Jak zaryczy, to instalacja i sygnał OK a taśma 'be'.
Używkę możesz kupić na każdym szrocie, gdzie mają coś do Roverków, albo wybrać z listy na www.roverki.pl/garage.php firmę polecaną przez kolegów.
Nowa taśma ma cenę raczej zaporową, ale zapytaj www.tomateam.pl .
Jak masz smykałkę, trochę doświadczenia i narzędzia, to jesteś w stanie to zrobić.
Pamiętaj o odłączeniu aku i odpowiednim ustwieniu taśmy i kierownicy przy wymianie. W RAVE są odpowiedznie rysunki.
Jeżeli nie czujesz się na siłach, to podjedź do jakiegoś sprawdzonego elektryka - lepiej nie ryzykować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum