Wysłany: Sob Cze 09, 2007 07:52 [R 200 1,4 '98] Ile freonu do klimy ?
Ile gram fronu powinno być w klimatyzacji, szukałem prawie wszędzie i raz jest podane 575g innym razem 650g. Nie wiem ile napuścić żeby nie uszkodzić sprężarki.
Ostatnio zmieniony przez arekp Sob Cze 09, 2007 09:14, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 09, 2007 07:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 30 Mar 2006 Posty: 158 Skąd: Zator
Wysłany: Sob Cze 09, 2007 08:25 Re: [R 200 1,4 '98] Ile fronu do klimy ?
arekp napisał/a:
Ile gram fronu powinno być w klimatyzacji, szukałem prawie wszędzie i raz jest podane 575g innym razem 650g. Nie wiem ile napuścić żeby nie uszkodzić sprężarki.
masz napisane na naklejce RHD i LHD
jak masz kierownice z właściwej strony to szukaj wartości LHD
zawitalem do serwisu, pan wykonywal serwis klimy maszyna Boscha (chyba sie nazywala ACS500) i w instrukcji do niej jest podane ile do jakiego auta, wlasnie z rozroznieniem LHD i RHD
w przypadku R400 okraglaka roznica miedzy LHD a RHD jest okolo 100gram czynnika
Pomógł: 6 razy Dołączył: 30 Mar 2006 Posty: 158 Skąd: Zator
Wysłany: Sob Cze 09, 2007 14:27
Brt napisał/a:
sTERYD napisał/a:
dokładnie 0
heheheh no jakby nie patrzeć zgadza się
w układnie ma być czynnik R134
freon to nazwa zwyczajowa wszystkich czynników chlodniczych wywodzących się od węglowodorów a nazwy dokładne handlowe zależą od producenta
ale Solvaya będzie to Solkane (z dopiskiem R22 lub R134a) a dla Honeywella Gentron (i znów to samo)
więc jesli chcemy byc super dokładni to piszmy 1,1,1,2-tetrafluoroetan
Niepokoi mnie te 17ml oleju Toż to jest stołowa łyżka zaledwie!
Na pewno chodzi o MILILITRY a nie centymetry sześcienne? Jeżeli to drugie, to już będę spokojniejszy o Twoją klimę
W starych klimatyzacjach i lodówkach był faktycznie freon.Obecnie obowiązuje zakaz używania freonu.O ile więc masz stare auto z freonem ,to musisz go wymienić.A jak masz już nowsze ,to tylko uzupełnić.Pozdrawiam,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum