Wysłany: Nie Cze 10, 2007 15:41 [R214 16V]dziwny pisk pod maską(nie paska)
odpalam autko na biegu jałowym słychać piszczenie nie za głośno nie za cicho,wciskam sprzęgło - cisza,nic nie słychać. pojeżdżę trochę autko sie zagrzeje i wtedy już na luzie czy wcisnę sprzęgło czy nie, nie słychać piszczenia a jak słychać to rzadko i jest cichsze,cóż mnie czeka i ile kosztować będzie???ktoś coś może doradzić?
Ostatnio zmieniony przez jaro92 Nie Cze 10, 2007 16:33, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 15:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jak bedzie piszczało, to weź chlapnij wodą na paski klinowe, jeśli przestanie piszczeć, to znaczy, że paski do wymiany Jeśli nie to może rzeczywiście cuś ze sprzęgłem, ale nie mam pojęcia co
pierwsze co to myśle sobie pasek ale naciągnięty jest, ten pisk nie brzmi jak piszczenie paska,wyższy dzwięk i cichszy no i jak słucham to dobywa się z prawej strony,paski z lewa,łożysko w skrzyni może jakieś, pochodzi i cichnie tak jakby pomagało że olej w skrzyni przemiesza się albo zagrzeje-pojęcia nie ma co to jest a nie chce rozkręcać skrzyni czy sprzęgła jak nie wiem czego szukać-autko jeździ bez zarzutu ale denerwuje mnie to piszczenie nie przystoi ANGIELSKIEMU DŻENTELMENOWI!!
Na 90% piszczy ci łożysko oporowe sprzęgła. Przerabiałem to.
Można jeszcze trochę na tym pojeździć, ale nad wymianą pomyśl.
Zapewnam, że zimą to piszczenie będzie dużo intensywniejsze.
na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad wymianą całego sprzegła, chyba ze wiesz ze było wymieniane rok-3 lata temu... koszty trochę większe, a pewnie jak Ci się sypło łożysko to i reszta sprzęgła zaraz zaprotestuje
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lut 2007 Posty: 73 Skąd: Trójmiasto i Hel
Wysłany: Pon Cze 11, 2007 06:14
To i ja podłączę się pod ten wątek.
Całkiem podobnie jest i u mnie. Kiedy silnik pracuje na luzie, słychać lekkie (jak narazie) chrobotanie czy cos takiego. W każdym razie nie jest to pisk ani stukot.
Kiedy wcisnę pedał sprzęgła odgłos zanika.
Podczas jazdy - trudno powiedzieć - ale jak dla mnie jest niesłyszalne.
Po podniesieniu maski okazało się że dochodzi z okolic skrzyni biegów lub sprzęgła.
Sądzicie że to może być to samo? czyli łożysko oporowe?
Wysłany: Pon Cze 11, 2007 08:19
Maciek321 napisał/a:
Desper napisał/a:
Kiedy wcisnę pedał sprzęgła odgłos zanika.
Zawsze tak samo?
Zanika za każdym razem kiedy wcisnę sprzęgło, a nawet wystarczy że pedał sprzęgła jest wciśnięty tylko do połowy (a nawet mniej)
Kiedy puszczę sprzęgło zdarza się że odgłos się nie pojawia (ale rzadko) po czym po ponownym wcisnięciu i puszczeniu sprzęgła - znowu to słychać
Pozdr.
Wysłany: Pon Cze 11, 2007 08:35
zdzich44 napisał/a:
A sprawdziłeś olej w skrzyni jak koledzy sugerowali?
Heh,
W tej chwili nie jestem w stanie tego zrobić. Siła wyższa. Najszybciej po południu będę mógł. I taki też mam zamiar.
Chociaż w pierwszej chwili wydawało mi się że powinno być ok. - biegi wchodzą idealnie (z wyjątkiem oczywiście wstecznego, który lubi mieć humory) a skrzynia też nie wyje w czasie pracy.
Ale może rzeczywiście jest coś nie tak z poziomem oleju sprawdzimy - zobaczymy
Pozdr.
dowiadywalem się dziś i mechanik stwierdzil że łożysko oprowe przy wcisnietym sprzęgle raczej hałasuje,sam nie wiem co z tym piszczeniem w mym roverku
mam takie pytanko,wstecznny miewa humory-pal go licho a u mnie jedyneczka czasami nie chce wskoczyć -irytuje podświatłami czy jest jakiś sposób aby wyregulować to?
Wykluczając łożysko oporowe to może zaciera się łożysko na napinaczu paska klinowego? Gdy słychać piszczenie to polej wodą na napinacz i sprawdź czy piszczenie zmienia odgłos.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum