Wysłany: Nie Cze 17, 2007 10:12 [R414] Oleista maź w układzie chłodzenia
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
W układzie chłodzenia występuje jakaś maź, wygląda to na olej.
Silnik jest po wymianie uszczelki pod głowicą wraz ze sprawdzeniem szczelności i planowaniem głowicy jakieś 2500km temu, oleju nie ubywa (chociaż 100 dolałem), temperatura na wskażniku zawsze ok.
Nie mogę uzyskać jasnej diagnozy, jedni mówią że, nic nie robic i tak jeździć bo jest to pozostałość starego oleju sprzed wymiany uszczelki i wypłukanie tego jest praktycznie niemożliwe, inni mówią że, płukać wodą z proszkiem do prania. Słyszałem też że, blok może być pęknięty. Panowie napiszcie coś, bo cały czs słyszę może to, a może to..
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Gru 28, 2010 18:04, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 17, 2007 10:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Lepiej nie panikować i obstawić wersję optymistyczna - czyli pozostałość po usterce. kwestia jeszcze ile tego oleju jest w zbiorniczku. Zobaczysz co będzie olejem. Czy będzie go ubywało czy nie. Ewewntualnie możesz jeszcze sprobować zalać silnik jeszcze raz nowym płynem ale zawsze jest to ryzyko, że gdzieś troche tej mazi pozostanie.
to raczej normalne. u mnie wypluwal resztki przez jakis miesiac - wybieraj to jakas szmatka albo papierowym recznikiem. jezeli objaw nie ustapi po jakims czasie zacznij sie martwic. u mnie bylo tego sporo ale silnik tez byl niezle pozapychany. sprawdzaj na bagnecie konsystencje i barwe oleju.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum