Wysłany: Sro Cze 20, 2007 15:06 [R618] Grzanie się silnika
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1999
Zaczal mi sie ostatnio dosc mocno grzac silnik w upalne dni, czasem dochodzi i dotyka nawet czerwonej kreski. Czym to jest spowodowane, jak tego uniknac i czym moze grozic jak wlezie na czerwona kreske??
AndrewS: Zmiana nawiasow
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 09, 2011 18:07, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 20, 2007 15:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sro Cze 20, 2007 21:36
Nie mam pojęcia czy komp coś powie w tym temacie, tzn. może mechanik coś wyknuje na podstawie danych z czujników ale nie wiem tego na pewno. Myślę, że można sprawdzić tak:
1. Wymontowując termostat i sprawdzając czy nie padł - nie zacina się, bądź nie ma jakichś innych widocznych uszkodzeń (niekoniecznie sprawny na oko termostat będzie sprawny faktycznie),
2. Obadanie czy chłodnica się nagrzewa jak należy i w całości, bo jeżeli nie, to oznacza to, że termostat nie puszcza płynu po nagrzaniu (choć nie musi być to tylko wina termostatu).
PS>Piszesz, że na oko wszystko ok, znaczy się wentylatory się włączają?
wentylatory wlaczaja sie, jeszcze niedawno wskazowka temperatury stala twardotroszke ponizej poziomu a teraz wystarczy kilka km i grzeje sie. na trasie, pod gorke doszlo mi prawie do czerwonej kreski...
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sro Cze 20, 2007 22:16
No to ja bym wymienił termostat, moim zdaniem to na pewno on padł. Sprawdź jak grzeje Ci się chłodnica i ewentualnie czy po zagrzaniu silnika płyn przelewa się z niej do zbiorniczka.
Komp tu nic nie pomoże Zrób tak jak m owi "thef" w punkcie 2. Tzw. na postoju jak Ci sie wlączą wentylatory obadaj wszystkie węże od wody czy są gorące oraz sprawdz chodnice czy jest cieplutka(tylko sie nie oparz). PS. uważąj żebyś nie przegrzał silnika...tak mialem w swoim byłym aucie(nie polacam).Gdy masz wysoką temp. silnika to włącz nawiew na maxa i na gorące,to troche zbije temp.
Pozdrawiam i powodzenia
Termostat to koszt rzędu 40 zł - w takiej sytuacji warto wymienić nawet "profilaktycznie" bez sprawdzania.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum