Wysłany: Wto Cze 26, 2007 11:04 [R200 1.4 8v 98r] Pomoc w identyfikacji silnika
Witam
W zeszłym tygodniu zakupiłem pierwszego roverka 200 1.4 8V z 1998 roku. Niestety jestem laikiem w sprawach związanych z mechaniką pojazdową i w związku z tym mam do Szanownego Bractwa Roverkowego kilka pytań:
- czy wyżej wymieniony silnik jest z serii K czy też dopiero 16-to zaworowe są z tej serii?
- czy jest to silnik „i” czy też „si”, w jaki sposób to można sprawdzić?
- czy mogę prosić o opisanie w sposób "łopatologiczny" oznaczeń stosowanych w identyfikacji roverków (jak np. DOHC czy OHC)?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 11:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 11:18 Re: [R200 1.4 8v 98r] Pomoc w identyfikacji silnika
liion napisał/a:
Witam
W zeszłym tygodniu zakupiłem pierwszego roverka 200 1.4 8V z 1998 roku. Niestety jestem laikiem w sprawach związanych z mechaniką pojazdową i w związku z tym mam do Szanownego Bractwa Roverkowego kilka pytań:
- czy wyżej wymieniony silnik jest z serii K czy też dopiero 16-to zaworowe są z tej serii?
- czy jest to silnik „i” czy też „si”, w jaki sposób to można sprawdzić?
- czy mogę prosić o opisanie w sposób "łopatologiczny" oznaczeń stosowanych w identyfikacji roverków (jak np. DOHC czy OHC)?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Witam
Do rzeczy:
add 1 - jest to silnik serii K8
add 2 - jest to wersja 214 i (Si jest z silnikiem 1,4 16v czyli k16
add 3 - DOHC (ang. Double Over Head Camshaft - dwa wałki rozrządu w głowicy), analogicznie: SOHC (Single Over Head Camshaft) (ang.: dosł: jeden wałek rozrządu w głowicy cylindrów)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum