Ja u siebie wymieniałem te żaróweczki. Są one umieszczone w malutkiej oprawie plastikowej. Raczej nie kupisz takich żarówek w sklepie motoryzacyjnym. Musisz wyciągnąć same żarówki z oprawki i szukać odpowiednich w sklepach elektrycznych.
Co do żarówek do podswietlania regulacji nawiewu to nie wiem. Pozdr.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sob Sie 25, 2007 11:22
Nie wiem jakie masz dokładnie żaróweczki w Twoim modelu, ale w każdym sklepie elektronicznym Ci dobiorą. Dla 600tek nie ma z tym najmniejszego problemu, a koszt to 1-2 zł za sztukę. Najlepiej wymontować i wziąć ze sobą do sklepu.
Nie musisz niczym zastępować, jak pisze thef, weź je po prostu do sklepu i dobiorą ci takie same. Nie pamiętam dokładnie mocy tych żaróweczek ale wiem, że występują słabsze i mocniejsze. Kupuj mocniejsze, lepszy efekt wizualny i widać podświetlenie nawet w dzień.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Przede wszystkim dziękuje za wszelki wskazówki. Mając nadzieje że może komuś się to przyda zamieszczę swoje spostrzeżenia po wymianie.
Więc tak ..., tak jak poradzili mi koledzy w większości sklepów z elektroniką można kupić same żaróweczki które po wymontowaniu starych żarówek z oprawek można spokojnie umieścić w przełącznikach.
Należy uważać aby nowa żaróweczka nie była wyższa od orgnalnej gdyż nie zmieści się w przełączniku i doprowadzi do tego że po wciśnięciu przycisku nie będzie odbijał inaczej mówiąc będzie się zacinał.
Koszt samej żarówki bez oprawki to 50gr + własna zabawa w postaci wyjęcia żarówki i w wsadzenie nowej w oprawkę + montaż kompletu w oprawce
Wada żaróweczek jest taka że jak będą za wysokie to stanie się to co napisałem wyżej, a i tak kiedyś w końcu się przepalą
Innym rozwiązaniem nad którym się zastanawiałem są diody LED na 12V, niestety w moim "wspaniałym i jedynym" w Olsztynie sklepie z elektroniką nie posiadali takich diod.
Zapewne w każdym innym sklepie pewnie jest ich do oporu tylko nie w moim .
Diody LED na 12V na Allegro pod względem koloru i wielkości samej diody jest sporo.
Cena to 1-2zł + własna zabawa w postaci wyjęcia żarówki i w wsadzenie diody w oprawkę.
W związku że mi w przypadku żarówek wyszło "za wysoko" i nie mieściło mi się to w przełączniku i chcąc uniknąć takiej samej przygody z diodami led, odpuściłem sobie również diody.
Przeszukując głębiej zasoby sklepów z elektroniką znalazłem rozwiązanie idealne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum