Wysłany: Sob Sie 18, 2007 09:32 [R200]1.4l rozrząd koło pasowe docisk Immobilajzer
witam
właśnie siedze nad rozbabranym rozrządem i zatrzymałem sie na etapie odkręcenia koła pasowego.
http://img512.imageshack....dscf2645ua9.jpg
nie znalazłem konkretnej odpowiedzi w opcji "szukaj" więc moze ktoś mi pomoże teraz.
po pierwsze czy da sie zablokować koło pasowe jakimś domowym sposobem nie dotykając się do koła zamachowego?
po drugie jak sie ustawia docisk ten z taką blachą (nazywa sie chyba automatyczny) i jaki klucz ampulowy jest potrzebny ?
http://img512.imageshack....dscf2644bo5.jpg
bardzo proszę o szybka odpowiedź
p.s. to moj pierwszy post
Ostatnio zmieniony przez dizzi Pon Sie 20, 2007 22:23, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 18, 2007 09:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
po pierwsze czy da sie zablokować koło pasowe jakimś domowym sposobem nie dotykając się do koła zamachowego?
jeśli chcesz zablokować do ustawiania znaków to nie, jeśli po to, żeby dokręcić to najprościej wbić czwórkę, i noga na hamulec
Cytat:
po drugie jak sie ustawia docisk ten z taką blachą (nazywa sie chyba automatyczny) i jaki klucz ampulowy jest potrzebny ?
chodzi o napinacz ten właśnie nie jest automatyczny, potrzebujesz klucz imbusowy 6mm
napinacz trzeba napinać do tego momentu, aż wycięcie na nim zrówna się ze sprężynką (tak jak na obrazku), całość dokręcasz śrubka w środku napinacza momentem 25 Nm
a w ogóle to ściągnij RAVE tam wszystko jest
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Wysłany: Sob Sie 18, 2007 12:33
Cytat:
jeśli chcesz zablokować do ustawiania znaków to nie, jeśli po to, żeby dokręcić to najprościej wbić czwórkę, i noga na hamulec
jeśli chodzi o trzymanie nogi na hamulcu to juz sprawdziłem taka metodę i podczas proby odkręcenia koła pasowego w momencie gdy droga osoba trzymała noge na hamulcu przy wbitym 1 biegu wał przeskoczył mi o 1 ząbek na pasku rozrządu (może był za luźny a może mi sprzęgło nie trzyma)...
jakieś sugestie ? bo nie moge zdjąć dolnej osłony rozrządu przy nie zdjętym kole pasowym gdyż blokuje mi 1 śrubkę osłony ( nie moge jej odkręcić do końca )
a ja mam inny docisk niż na tym zdjęciu z rave ale już chyba sie kapnełm co i jak zrobić tylko nie wiem ile musi być luzu na pasku ?
ok, widzę że masz ręczny napinacz
w RAVE napisali, żeby go poprostu ustawić tak jak był, i w tym celu zaznaczyć jego położenie przed odkręceniem, ale pewnie po odkręceniu zostały ślady więc pewnie utrafisz.
jeśli chodzi o nogę na hamulcu, to musi być jakiś wyższy bieg niż jedynka (może bć śmiało nawet piątka, wtedy będzie łatwiej utrzymać.
I nie szarpie się wtedy za klucz, tylko ciągnie mocno ze stale przyłożoną siłą, najlepiej jak masz poprostu jakiś długi klucz
a jeśli chodzi o tą śrubkę od osłony to możesz się gimnastykować, albo tak jak na filmiku w tym wątku odkręcić napinacz paska wspomagania
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 22:03
dobra spoko juz wcześniej rozkminiałem forum roverki widziałem film czytałem to i owo ale poradziłemsobie w taki sposób ze w miejsce rozrusznika wsadziłem kawał porządnej blachy i zablokowałem koło zamachowe wrzucenie 5 biegu i hamulca nic nie dało wał sie przekręcał ...
teraz mam inny poważniejszy problem !!!!!!!!!!!!
złozyłem wszytsko do kupy włożyłem akumulator po 2 dniach roboty i auto nie odpala.. : sad:
1. pilot działa
2 kontrolki po przekręceniu świecą
3 słychac pompe paliwa ze pompuje
4był raz słyszany prze zemnie sygnał ijo ioj ioj (immobilajzer. nacisnelem przycisk otwierania drzwi)
5 lampka alarmy przy zegarach po otwarciu drzwi chwile szybko miga (pewnie bateria mi siada) i gasnie (czyli immo powinno być odłaczone)
ale auto nie zapala tylko taki "cyk" ..
zaznaczam ze centralny działa ale przed robotą było tak ze jak zamykałem z pilota to kierunki sie świeciły 2 x a teraz 0
Słaby akumulator/padnięty elektomagnes/padniety rozrusznik
Wszystko się rozbiega o to jaki to "cyk"
przeczytaj to:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=466
i sprawdź czy to nie któryś z problemów z rozrusznikiem bo mi tak coś trąci
No chyba, że jeszcze słabiutka bateria ale to najmniejszy problem
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 15:18
spoko juz ustaliłem bład nie dokrecilem kabla od masy do alternatora ... .
moje wrażenia po wymianie rozrządu
1. silnik cichutko pracuje
2. auto nie szarpie przy zmianie biegów
3. mija troche czasu aż śilnik zassa nowy płyn chłodniczy ze zbiorniczak (trzeba co jakiś czas dolać)
3. mija troche czasu aż śilnik zassa nowy płyn chłodniczy ze zbiorniczak (trzeba co jakiś czas dolać)
trzeba poprostu układ odpowietrzyć
pod kopułka rozdzielacza obok filtra powietrza powinna być śrubka odpowietrzająca wkręcona w metalowe kolanko z płynem chłodzącym, łatwo znajdziesz
nie jeździj na zapowietrzonym bo silnik Ci się może przegrzewać, aw zimie będzie Ci zimno
wrzucenie 5 biegu i hamulca nic nie dało wał sie przekręcał ..
u nas bylo to samo
moglbym zaryzykowac stwierdzenie, ze jesli sruba odkreci sie w taki sposób to znaczy ze byla za lekko dokrecona, wtedy wyrabia sie klin na malym kole pasowym i wale, mam nadzieje ze mocno ja dokrecicles
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum