Wysłany: Pon Sie 27, 2007 21:19 [R416] Rolka napinacza i pasek rozrządu
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam,
mam pytanie: jaki napinacz paska rozrządu powinien być w R416 (99r). Mechanik twierdzi, że automatyczny, a u mnie jest ręczny. Czy jest możliwe, że ktoś wcześniej założył ręczny zamiast automatycznego? Do tego wszystkiego podono powinien być pasek z 145 zębami a u mnie jest 143. Wszystko było sprawdzane w Auto Dacie wg nr silnika.
Kornat
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 29, 2010 19:13, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 27, 2007 21:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
to kwestia silnika, były dwa rodzaje napinaczy wcześniej ręczny (i czarny korek oleju)
a bodajże od '98 automatyczny (żółty korek oleju), inny jest też pasek (późniejszy jest minimalnie szerszy i dłuższy), ale ponoć do starszego typu da się go założyć
prawda piter ?
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
czyli wniosek z tego, że auto jest z 99r a silnik starszy?
napisałem "bodajże" czyli nie jestem pewny
a z tymi silnikami to wcale nie jest tak hop siup, że od tego i tego dnia sobie zmienili, bo widziałem auta z '98 z żółtym korkiem,i z '99 z czarnym, więc to jest chyba jakaś bardziej płynna zmiana
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Problem w tym, że po numerze VIN sprawdzałem i nic się nie zgadza. Wg nr powinien być napinacz automatyczny i pasek 145/26 a u mnie jest pasek 143/23 i rolka ręczna jak to wytłumaczyć?
kornat, dostałeś ostrzeżenie za ignorowanie zasad kącika oraz ignorowanie upomnień moderatorów. Popraw tytuł wątku!
Co do problemu to ja miałem w starszym typie silnika założony nowszy pasek. Dało się.
Nie mam pojęcia, czy technicznie możliwe jest wsadzenie starego paska i napinacza do nowego silnika.
Jeżeli podasz nam nr silnika to będzie się dało w EPC sprawdzić, czy masz silnik przełożony, czy też nie.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
z tego co widzę masz pasek 143/ 23mm i zwykły napinacz
dziś sprawdzałem u siebie i dodatkowo wyszło, że są dwa rodzaje pomp wody
obie 24 zęby a różnica jedynie w średnicy koła chyba, w każdym razie VKPC 87401 od SKF
Tu pytanie: czy mając zwykły napinacz jest możliwość założenia napinacza sprężynowego nowszego typu przy pozostaniu przy 143 zębowym pasku??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum