Wysłany: Pią Maj 20, 2011 09:53 [R75] Głośna praca silnika, wibracje
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam, porównywałem już kilka R75 i moje auto chodzi przy nich jak poczciwy traktor.
Sprawdzałem już:
2masę-ok
koło pasowe wału-ok
egr + kolektor - wyczyszczone
rurę IC
Sam odgłos dochodzi z silnika i wprawia karoserie w nadmierne wibracje .
Ostatnio wymieniłem też poduszkę silnika bo była oberwana drgania są mniejsze ale kierownicą nadal telepie i wszystko nadal brzęczy w sordku a reakcja samochodu na pedał gazu to ok 2s
Z tym ostatnim rozumiem, że czujnik cienienia doładowania do przeczyszczenia ale co z resztą ? wtryski ? pompa ? Macie jakieś pomysły ?
Poduszka ale ta taka gruszkowata z olejem w środku czy coś. We Freelanderze TD4 ktoś tak miał
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
a nie masz tam więcej poduszek bo może lekko pęknięte już są ja mam tak w moim i drży mi delikatnie kiera
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Rowan, plecionkę wymieniłem zaraz po zakupie auta tj. w czerwcu
Podejrzewam ze czujnik ciśnienia doładowania może miec wpływ na czas reakcji samochodu na gaz ale poza tym nie mam pojęcia co jeszcze sprawdzić....
Dymić nie dymi wiec wtryski raczej będą dobre.. Po podpieciu pod kompa pokazał tylko bład poduszki kierowcy i czujnik temp powietrza
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Sob Maj 21, 2011 10:08
seyfer, czujnik owszem, ma spory wpływ na dynamikę silnika, sam do tego doszedłem dość dawno metodą dedukcji...
Ale co do głośności pracy, to nie ma wplywu...
Dzisiaj miałem go w rekach i jest cały Czyszczenie czujnika ciśnienia doładowania nie wpłynęło jednak w żadnym stopniu na czas reakcji auta na pedał gazu
koło pasowe jest dobre, apples, workshop'a dosc często studiuję na chwile obecna to podpadłą mi jedynie ta poduszka, wkład gumowy na łąpie silnika ale to nijak bedzie sie miało chyba do głośnej pracy silnika. Wibracje są głównie na biegu jałowym/luzie co wskazuje właśnie na poduchę ale nie wiem co do kultury pracy silnika ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum