Witam mam pytanko ile powinna wynosic minimalna grubość tarczy hamulcowej,ponieważ po jezdzie tarcza jest gorąca(tzn.nie da sie jej ręką utrzymać),ale koło sie nie trze bardzo (jak zakrece)
Ostatnio zmieniony przez piter34 Pon Paź 15, 2007 13:50, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Paź 12, 2007 22:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
wentylowane czy lite?? przód czy tył??
wentyl min.- 19mm, lite min.- 11mm, tył min. 9mm (chyba - pisałem z głowy )
to że sa gorące to raczej nie jest wina cienkich tarcz. sprawdż czy coś nie masz zablokowane (zacisk, klocki)
[ Dodano: Pią Paź 12, 2007 23:34 ]
grzać sie może też od łozyska. I jeszcze jedno pytanie. tarcza jest gorąca, ale czy felga tez jest gorąca, że nie idzie dotknąć?? To że tarczy nie idzie dotknąć to normalne po jeździe, gozej jak też felga parzy. to znak, że jest coś nie teges.
Kółko może trzeć przy skręcaniu, niekoniecznie przy jeździe na wprost.
Poza tym, nie odważyłbym się dotknąć tarczy po dłuższej jeździe. Przecież każda tarcza minimalnie styka się z klockami, delikatnie je "rozpychając" na boki dzięki swojemu bardzo delikatnemu zwichrowaniu. Czyli cały czas delikatnie trze i generuje ciepło.
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Sob Paź 13, 2007 10:42
dzieki Brt.
chodziło mi o przód,lite,wymieniłęm klocki a zacisk lekko chodzi
a gorąca jest piasta(ze nie da sie jej utrzymać a felga jest lekko ciepława(bo nagrzewa sie pewno od gorącej piasty)
własnie tez tak myslałem,że moze to wina łożyska
A żeby sie dostac do łożyska to trzeba zdjać piaste?
...wymieniłęm klocki a zacisk lekko chodzi
a gorąca jest piasta(ze nie da sie jej utrzymać a felga jest lekko ciepława...
czy podczas wymiany klocków sprawdziłeś "pływaki" zacisków ? czy dobrze cofnąłeś tłoczki ? czy wyczyściłeś prowadnice klocków w zaciskach ? ... pytam dlatego, że to co opisałeś to wskazuje jednak na ciągłe tarcie klocków (i tarcza i piasta od nich się nagrzewają właśnie) ...
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Sob Paź 13, 2007 22:11
giewu napisał/a:
kadzaf napisał/a:
...wymieniłęm klocki a zacisk lekko chodzi
a gorąca jest piasta(ze nie da sie jej utrzymać a felga jest lekko ciepława...
czy podczas wymiany klocków sprawdziłeś "pływaki" zacisków ? czy dobrze cofnąłeś tłoczki ? czy wyczyściłeś prowadnice klocków w zaciskach ? ... pytam dlatego, że to co opisałeś to wskazuje jednak na ciągłe tarcie klocków (i tarcza i piasta od nich się nagrzewają właśnie) ...
aby założyc nowe klocki , łyżką od kół wciłem tłoczek oraz dobrze wyczysciłem prowadnice klocków w zaciskach i posmarowałem smarem wiec chodzi płynnie
czyli z Twoich odpowiedzi wynika, że z hamulcami jest wszystko w porządku, a ciepłota tarcz to najprawdopodobniej skutek zwykłej pracy układu hamulcowego
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum