Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam
Czy ktoś orientuje się (bez odsyłania mnie do schematów w RAVE w niezrozumiałym dla mnie technicznym angielskim) czy można mieć podgrzewane elektryczne lusterka przerabiając coś w instalacji fabrycznej (wiązce) doprowadzonej do elektrycznych lusterek, czy wszystko jest fabrycznie przygotowane i to jest kwestia tylko wymiany na lusterka z podgrzewanie. Mam nadzieję, że to co napisałem jest zrozumiałe.
Pozdrawiam
_________________ DEBEC
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 29, 2010 22:55, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 22:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 22:54
Najpierw musisz sprawdzić czy masz element grzewczy w szkłach lusterka. Samo okablowanie grzania (gdyby go nie było) to pikuś, słownie dwa przewody do każdego z lusterek (może nawet wystarczy po jednym) i od sterowania do puszki bezpieczników. Tylko pytanie, co z włącznikiem podgrzewania? Trzeba by zmienić pewnie manipulator, na taki z przyciskiem.
Elementu grzewczego na pewno nie mam ale to kwestia wymiany wkładów. Manipulator oczywiście do wymiany na właściwy. Czy okablowanie to po prostu tylko połączenie lusterek ze skrzynką z bezpiecznikami? Prawie jestem przekonany, że to wszystko jest w RAVE tylko weź i to znajdź.
Może jest już położona instalacja i to tylko kwestia wymiany wkładu i przełącznika, tak jak jest chyba z halogenami.
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 11:39
DEBEC napisał/a:
Elementu grzewczego na pewno nie mam ale to kwestia wymiany wkładów
taniej wyniesie kupic np. na allegro same maty grzewcze i je przykleic od tylu na szklo
DEBEC napisał/a:
Może jest już położona instalacja i to tylko kwestia wymiany wkładu i przełącznika
a moze masz instalke i grzanie a cos zasniedzialo? jak w swoim rozbieralem lusterko bo strasznie wklad latal to tez na mate nie bylo przejscia bo na stykach posniedzialo i nie bylo grzania. W 400 nie ma osobnego wlacznika do grzania luster (grzeja po przekreceniu kluczyka automatycznie) w poprzednim sam. jak sam zakladalem grzanie to wpiolem sie pod wlacznik grzania tylnej szyby.
jeśli są fabrycznie zamontowane elektryczne lusterka to grzanie powinno być też pociągnięte, i powinno się włączać przy włączeniu zapłonu
no jeszcze bezpiecznik trzebaby sprawdzić
włącznika więc nie potrzebujesz, chyba, że chcesz mieć przełącznik zamiast tej zaślepki w panelu tak jak u mnie
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Faktycznie w R400 nie trzeba włącznika. Automat po włączeniu zapłonu. Właśnie chodzi mi oto czy fabrycznie była już pociągnięta instalka pod ogrzewanie ( bo żeby się teraz o tym przekonać musiałbym założyć lusterka z ogrzewaniem i zobaczyć co się będzie działo ) a tylko uzależnione to jest od tego czy zamocuje się lusterka elektryczne z czy bez ogrzewania. Chociaż w przypadku fabrycznej instalacji logiczniejsze byłoby zakładanie od razu z ogrzewaniem - cenowo żadna prawie różnica.
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 13:42
a lusterka juz rozbierales? jesli nie to odchyl sterowaniem wklad lusterka od samochodu aby w rogu zrobila sie szczelina i tam powinno byc widac kabelki na wsuwkach od mat grzewczych(oczywiscie jesli wogole sa) i masz rozwiazany problem czy masz grzanie ale zdupione lub ze go wcale nie masz.
Bez rozbierania wiem, że wkłady są bez maty grzewczej, chodzi mi oto czy fabrycznie była podłączana instalacja i wystarczy teraz tylko zmienić na wkłady z matą.
Myślę, że bez przejrzenia RAVE sie nie obędzie.
Przejrzałem RAVE i jestem prawie na 100% pewny, że wszystkie lusterka elektryczne były z ogrzewaniem. Teraz to tylko kwestia sprawdzenia czy wkłady są z matą ( mógł ktoś kiedyś wymieniać i nie wstawił tego co trzeba ), instalacji, ewentualnie bezpieczników. No i sobie odpowiedziałem na pytanie.
Pierwszy cytat odnosi się do tego, że sam wymieniałem wkład bo poszły zaczepy i jest bez maty
Drugi dotyczy procedury dla każdego kto zastanawia się nad tym czy ma lusterka z ogrzewaniem czy nie.
Tak więc sprzeczności nie ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum