Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 22:52 [R416] Wyciek spod uszczelki głowicy
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Mam problem z moim roverkiem [416 rok '96] - cieknie płyn spod uszczelki pod głowicą.
Objawy są widoczne tylko na zimnym silniku - wtedy leje się na zewnątrz po bloku od strono aparatu zapłonowego, po rozgrzaniu silnika problem znika.
Słyszałem, że W tych samochodach to częsty przypadek, ale mechanicy niechętnie podejmują się naprawy.
Czy ktoś wie jak się Do tego zabrać? Jakie Są momenty dokręceń śrub, W jakiej kolejności (może jakiś rysunek), i czy trzeba Te śruby wymieniać?
Czy są jeszcze jakieś inne rzeczy które powinienem wiedzieć przy wymianie uszczelki.
A może ktoś może polecić fachowca z lublina, który miał już taki przypadek W roverze I wykona to zadanie bez zastrzeżeń?
Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 29, 2010 23:47, w całości zmieniany 6 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 22:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mam problem z moim roverkiem 416 rok '96 - cieknie płyn spod uszczelki pod głowicą.
Objawy są widoczne tylko na zimnym silniku - wtedy leje się na zewnątrz po bloku od strono aparatu zapłonowego, po rozgrzaniu silnika problem znika.
A sprawdziles , czy to czasem nie cieknie z kolektora ssacego?????
Bo one tez lubia sie rozszczelniac.......
Nuta napisał/a:
Czy ktoś wie jak się Do tego zabrać? Jakie Są momenty dokręceń śrub, W jakiej kolejności (może jakiś rysunek), i czy trzeba Te śruby wymieniać?
W technicznym FAQ na www.roverki.pl jest link do RAVE , a tam jest wszystko szczegulowo opisane
Nuta napisał/a:
Czy są jeszcze jakieś inne rzeczy które powinienem wiedzieć przy wymianie uszczelki.
Dwie najwazniejsze
1 przy zdjetej glowicy nie wolno obracac walem korbowym
2 glowica powinna byc splanowana
Reszta jest opisana w RAVE
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 10:32 Re: Wyciek spod uszczelki głowicy w R416Si
Nuta napisał/a:
Mam problem z moim roverkiem 416 rok '96 - cieknie płyn spod uszczelki pod głowicą.
Słyszałem, że W tych samochodach to częsty przypadek, ale mechanicy niechętnie podejmują się naprawy.
A może ktoś może polecić fachowca z lublina, który miał już taki przypadek W roverze I wykona to zadanie bez zastrzeżeń?
Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.
Kasyczne wręcz objawy wycieku spod kolektora, a nie uszczelki pod głowicą, obserwować nie panikować.
leaf79 [Usunięty]
Wysłany: Pon Wrz 24, 2007 11:54
Witam,
Dokładnie taki przypadek przerobiłem tyle, że u mnie przeraziło mnie w pewnym momencie: podwyższona temp. zaraz jak wyjechałem spod domu i nieszczelność przez którą tryskał płyn . I tak sobie myślę, po co wymieniałem uszczelkę... (po rozebraniu widać było, że wcześniej ktoś już ją wymienił). Generalnie przed wyjazdem na urlop "poprawiłem" uszczelkę kolektora ssącego silikonem i tak mam do dzisiaj, oczywiście nowa uszczelka już zamówiona, czekam.
Miałem te same objawy, jak się okazało winna była uszczelka pod kolektorem ssącym. Jak ją wymieniłem objawy od razu ustały.
Jak będziesz kupował uszczelkę zwróć czy masz plastikowy kolektor bo do aluminiowego jest zupełnie inna.
Pozdrawiam
Bardzo wszystkim dziękuję, te informacje podniosły mnie na duchu. W czwartek będę wiedział na 100% czy to uszczelka spod kolektora. O efekcie naprawy dam znać.
Pozdrawiam
Bardzo wszystkim dziękuję, te informacje podniosły mnie na duchu. W czwartek będę wiedział na 100% czy to uszczelka spod kolektora. O efekcie naprawy dam znać.
Pozdrawiam
Trzymamy za słowo i czekamy na relacje.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pozdrawiam
No i jak...?
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Zmieniłem uszczelkę pod kolektorem ssącym, jak proponowaliście. Pomogło!! Nie cieknie!!!
Raz jeszcze dziękuję. Dzięki WAM zaoszczedziłem trochę pieniędzy no i nerwy.
Dzięki i pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum