Wysłany: Sob Paź 13, 2007 11:28 [R420] Ciężko odpalić po 2 nocach stania na dworze...
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Wiem ze ten temat byl wielokrotnie poruszany na forum ale nigdzie nie pojawila sie odpowiedz na moje pytanie.
Chodzi o to ze po 2 nocach kiedy samochod stal na dworze nie chcial mi odpalic. Po okolo 30 sekundach krecenia rozrusznikiem wreszcie odpalil a za mna pojawila sie biala chmura. Potem juz odpalal normalnie.
Co moze byc przyczyna tego?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 29, 2010 23:25, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 13, 2007 11:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sob Paź 13, 2007 13:20
grz3loo napisał/a:
Wiem ze ten temat byl wielokrotnie poruszany na forum ale nigdzie nie pojawila sie odpowiedz na moje pytanie.
Odpowiedzi się przecież pojawiają, choćby w FAQ technicznym, ale także w większości wątków na ten temat . Przyczyn może być kilka, czy któreś już sprawdziłeś? Np. cofające się paliwo, świece, przekaźnik świec, źle ustawiony kąt wtrysku? Biały dymek może, ale nie musi oznaczać też dostawanie się chłodziwa do cylindrów i trudności w odpaleniu. Napisz najpierw co sprawdziłeś i będziemy szukać dokładnej przyczyny.
Pomógł: 27 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Posty: 638 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 07:40
hmm... w instrukcji obsługi napisane jest (o ile dobrze pamiętam), że nalezy przy odpalaniu (szczególnie zimą lub po chłodnych nocach) odpalać z lekko wciśniętym pedałem gazu.
Przyznam się szczerze, że u mnie działa. Latem nie muszę wciskać gazu - a obecnie bez wcisnięcia pedału - mógłbym sobie "chechłać"
Może to jest tylko kwestia poznania specyfiki naszego R - a nie doszukiwania się technicznych awarii
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum