Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Po wymianie oleju mechanik zauważył na pracującym silniku wypływ oleju przy wyjętym bagnecie- podejrzewa że jest zapchana odma, tym bardziej że olej był mocno przepracowany (samochód świeżo kupiony -może bez wymiany jeździł z 40 tyś. km- informacja z licznika) Proszę o informacje czy może to być prawdopodobna przyczyna czy coś więcej i ewentualnie czy czyścić odmę czy kupić nową.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 23, 2010 10:20, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 15:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Silnik ma przebieg 91 tys, pracuje równo, bez żadnych dymków, moc ma chyba też dobrą - wiec to podchodzenie oleju mnie bardzo zdziwiło. Nie wiem na jakim oleju jeździł - wymieniłem na Mobil syntetyk do Turbo spełniający normy określone w instrukcji. Olej nie wyrzuca mi bagnetu więc na razie spokojnie jeżdżę. Jutro zamierzam przeczyścić odmę .
Pomógł: 74 razy Dołączył: 28 Maj 2007 Posty: 625 Skąd: Opole
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 08:46
W innym aucie miałem zatkaną odmę - wypychało bagnet i po dłuższej jeździe przy zwiększonym ciśnieniu oleju padły mi jakieś uszczelniacze, które się rozszczelniły po wyczyszczeniu odmy i powrocie ciśnienia oleju do stanu normalnego. Nie był to R75 więc niekoniecznie to się musi powtówrzyć ale nie lekceważ tego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum