Wysłany: Sob Cze 16, 2007 11:27 Jakie i gdzie głośniki!! R600
Chcem wymienić fabryczne głośniki w swoim autku R600. Teraz tylko się zastanawiam bo różnie piszą a nigdzie dokładnie to czego chcem się dowiedzieć.
Może ktoś mi doradzi, gdzie jakie głośniki najlepiej zamontować. Chodzi mi o dwódrożne, trójdrożne, basowe, tweetery. Jakie z przodu, jakie z tyłu. Z tego co wiem w moim R600 są w desce wbudowane tweetery, albo coś innego bardzo małego, je też wymieniać dla lepszego dzwięku. I jak jest z ich podłączeniem, przednie pod przednie tylnie pod tylnie, a tweetery gdzie mam w radiu podłączyć?
[ Dodano: Sob Cze 16, 2007 12:28 pm ]
i czy głośniczki bardzo popularne na allegro BOSCHMANN są coś warte, czy jest sens w nie inwestować?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 11:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
gdzie jakie głośniki najlepiej zamontować ... ... przednie pod przednie tylnie pod tylnie, a tweetery gdzie mam w radiu podłączyć?
Zanim zadałeś pytanie powinieneś skorzystać z szukajki, gdyż temat przetaczał się już wiele razy na forum.
Tweetery podłącza się wraz z wooferami spinając je zwrotnicą (zwie się to zestaw: woofer+tweeter+zwrotnica) pod przód.
Cytat:
w moim R600 są w desce wbudowane tweetery
Raczej proponuje wyeksponować tweetery w słupki przednie, wofery w drzwi + wygłuszenie matami - bitumiczne lub z polimerów (lepsze właściwości plastyczne w niskich temp.)
Tył tzn. półka, wedle uznania -istnieje opinia, że wystarczają głośniki w drzwiach - a jak już to basowe.
Odpuść sobie firmę "boschmann" takie moje zdanie. W zależności od tego ile chcesz przeznaczyć na nowe nagłośnienie z pośród głośników można wyróżnić firmy:
- Hertz
- Helix
- Infiniti
- JBL
- Lanzar
- Magnat
- PowerBass
itd. itp.
Podgląd jak działa profesjonalna firma
_________________ NIE POTRAFISZ PRZECZYTAĆ TEGO TEKSTU, WCIŚNIJ Ctrl +
Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pią Lip 20, 2007 11:08
piter34 napisał/a:
W bogatych wersjach wyposażeniowych tweetery były montowane fabrycznie.
Ja w swoim Ti '97 mam i brat w swoim i '95 też ma. Tak więc chyba bardziej zależy to od rynku i dokupionych opcji
A propo bo kolor podszybia u mnie jest czarny (maskownice tweeterów też) a u brata wszystko szare (oba auta z szarym wnętrzem) - normalne to jest czy raczej podejrzane? Widziałem też R600 na białoruskich blachach z kompletnie czarnym wnętrzem - sam już nie wiem co o tym myśleć
A propo bo kolor podszybia u mnie jest czarny (maskownice tweeterów też) a u brata wszystko szare (oba auta z szarym wnętrzem) - normalne to jest czy raczej podejrzane? Widziałem też R600 na białoruskich blachach z kompletnie czarnym wnętrzem - sam już nie wiem co o tym myśleć
U mnie jest szare wnętrze z czarnym podszybiem i maskownicami na tweetery, natomiast u znajomego, całe wnętrze jest czarne.
Korzystając z okazji podłacze się do tematu, chodzi o R620i a mianowicie o głośniki w drzwiach, otóż iż mam obecnie problem ze zdjeciem boczków nie wiem jaką średnicę mają właśnie głośniki w drzwiach, a bardzo mnie to interesuje ponieważ chcę je zmienić. Boczki z czasem i tak zdejmę ale fundusze na głośniki mogą wyparować także wolał bym zakupić je wcześniej. Jeszcze jedno bardzo ważne dla mnie pytanie, jaka tam jest głębokość montażu? Za wszelkie objawy pomocy z góry dziękuję.
Dziękuje za informację, ale jeszcze dla pewności zapytam o jedno. Przeglądając inny temat na tym forum znalazłem info o średnicy 13-cm lub 13,5 cm chodziło o R 6xx, dla tego jak bys mógł w woli formalności wytłumaczyć o co z tm chodzi będę bardzo wdzięczny.
Przeglądając inny temat na tym forum znalazłem info o średnicy 13-cm lub 13,5 cm chodziło o R 6xx, dla tego jak bys mógł w woli formalności wytłumaczyć o co z tm chodzi będę bardzo wdzięczny.
Nie wiem kto takie coś napisał.
U mnie były orginały jak rozebrałem boczki i zapewniam cię, że siedza tam szesnastki.
Zreszta Rave podaje tak samo.
Orginalne glosniki to, o ile pamietam 15.5mm , ale 16.5mm wejdzie - bo sam takie zamontowalem. Powiem szczeze , ze jest problem z glebokoscia i trzeba troche pokombinowac , ale - dla chcacego nic trudnego
csdark napisał/a:
Przeglądając inny temat na tym forum znalazłem info o średnicy 13-cm lub 13,5 cm chodziło o R 6xx,
Tak , ktos takie montowal(teraz nie pamietam dokladnie kto) - na moje oko, to nie problem wmontowac mniejsze glosniki w wieksze otwory....
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Powiem szczeze , ze jest problem z glebokoscia i trzeba troche pokombinowac
Słyszałem właśnie że są kłopoty z głębokością, jeżeli byś mógł podzielić się swoimi doświadczeniami w tej kwestii było by miło . Teraz powiem co ja planuję otóż kupiłem wzmacniaczyk Magnat Gladiator Classic 360 zdaje sobie sprawę iz to w chwili obecnej nie jest żadna rewelacja, ale na początek wystarczy, w kufer myślałem wsadzić subka z jednym dobrym głośnikiem, ale ze względu na to że sedana ciężko dobrze nagłośnić postanowiłem zamontować dwa głośniki niskotonowe (wzmacniacz na to pozwoli) w planie mam zamiar wyjąć głośniki z tylnej półki (też jakiś Magnat 6x9) aby bass miał gdzie się rozchodzić (przez otwory po głośnikach) jedyny problem to właśnie głośniki z przodu, są też jakieś maskownice w desce rozdzielczej pod szybą, niestety nie wiem narazie czy cos tam jest czy niema, jeżeli niema przewodów to nawet nie mam zamiaru ich doprowadzać moja uwaga skupiona jest głównie na drzwiach. Przepraszam że tak ciągnę temat na siłę ale potrzebuje fachowego i rzeczowego doradztwa w tym temacie. Może znacie jakieś konkretne głośniki które marką i jakością będą pasowały do tego zestawienia oraz w te nieszczęsne drzwi (drobne kombinacje dozwolone )
Osobiscie posiadam podobny ZESTAW . Poszukaj troche w necie bo sa dwa rodzaje (nie pamietam oznaczen) , z czego w jednym, glosniki niskotonowe sa "deko" plytsze
Moje modyfikacje polegaly na wycieciu wszelkich wzmocnien w orginalnych mocowaniach. Pomimo to glosnik wystaje poza mocowanie pod wzgledem glebokosci i srednicy mocowania(chodzi mi o ta plastikowa czesc)
Glosnik przykrecilem dlugimi wkretami, przechylajac go do gory, tj. gorna jego czesc zblizylem nieco do drzwi pod takim katem, zeby nie ugniatala go pozniej tapicerka.
Jest to pracochlonne, ale efekt koncowy zadowalajacy. Przy okazji montowania glosnikow radze wygluszyc drzwi.
Twetery(potocznie gwizdki) zamontowalem w trojkatnych maskownicach, mocowania lusterek, zwrotnice umiescilem w schowkach drzwi(tak bylo najlatwiej i najbezpieczniej)
[ Dodano: Sro Sie 29, 2007 10:56 pm ]
csdark napisał/a:
, są też jakieś maskownice w desce rozdzielczej pod szybą,
Umnie tez sa, ale nie warto w nie ingerowac.
Montowalem w nie glosniki, a efekt byl taki sobie(nie wspomne o utrudnionym prowadzeniu instalacji)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum