Wymieniłem płyn chłodniczy-koncentrat plus woda destylowana. Panowie odkręcili wąż, ten najniższy płyn wyleciał, ale weszło tylko ok 3.5 litra koncentratu i z 300ml wody. A chyba ma wejść 7 litrów w sumie.
Ogrzewanie włączone na full, korek od zbiorniczka odkręcony-może trzeba było przekręcić silnikiem, żeby wszystko do końca zleciało?
Zapaliłem silnik i grzałem , grzałem inc wentylator nir chciał sie załączyc a wskazówka temp. no prawie na połowie troche poniżej. Zreszta jakbym nie jeździł to ona zwasze jest w tym samym miejscu.
Co jest nie tak? Czyzby wchodziło mniej wody? Może wypełnił sie tylko mały obieg?Ale za to powinien sie grzać a on nic.
_________________ "Real is good, interesting is better"
Stanley Kubrick
SPAMU¦
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 11:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
do układu chłodzącego w Twoim autku powinno wejść niecałe 6,5 litra płynu ...
podejrzewam, że podczas wymiany mechanik zbyt szybko nalał ten koncentrat i powstała poduszka powietrzna, która hamuje dalsze nalanie płynu ... spróbuj naciskać wszystkie węże układu zaczynając od najniższego i sukcesywnie kieruj się ku górze (może uda się to w ten sposób odpowietrzyć). Czynność tą wykonaj przy otwartym korku zbiorniczka wyrównawczego.
Proponowałbym Ci również dobrze zagrzać silnik, by całkowicie otworzył się termostat
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Wysłany: Nie Paź 14, 2007 10:28 [R 220 SDI' 97]-ile płynu chłodniczego jest w układzie
Witam.
Ile dokładnie płynu chłodniczego wchodzi w układ. Ważne dla mnie pytanie, ponieważ mam wlany prawie sam koncentrat(shell) i muszę go rozcieńczyć, bo ogrzewanie słabo daje, a nie chcę go rozcieńczyć za bardzo bo w zimie mrozik złapie bum i po silniku.
Pozdro.
[ Komentarz dodany przez: thef: Nie Paź 14, 2007 12:38 ]
Stan W. J. dlaczego zakładasz drugi wątek dotyczący tego samego tematu zamiast kontynuować poprzedni?
_________________ "Real is good, interesting is better"
Stanley Kubrick
Ostatnio zmieniony przez thef Nie Paź 14, 2007 11:39, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Nie Paź 14, 2007 20:28
Stan W. J., scaliłem oba Twoje wątki w jeden. Na przyszłość kontynuuj temat, a nie zakładaj nowy dotyczący tego samego. Jeżeli masz problem z odnalezieniem tego starego, bo np. dawno nie był uaktualniany, to najprościej znaleźć go we własnym profilu w "znajdź wszystkie posty Stan W. J.".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum