Witam!
Sprawa dziwna, już kiedyś pisałem o zbyt wysokim spalaniu, ale może trzeba podejść do sprawy od innej strony...
Otóż mój roverek ma za wysokie obroty biegu jałowego. Na luzie ma na rozgrzanym silniku 1000obr. przy czym wiem, bo jeździłem innymi 214, że powinno być jakieś 800-900.
Był diagnozowany na komputerze i wszystko jest ok (sonda lambda, itd.) Z resztą silnik krokowy też czyściłem, kopułkę także i palec. Świece są nowe, płyny i filtry także. Przewodów nie wymieniałem, ponieważ nie widać przebicia, poza tym auto nie kopie przy dotknięciu karoserii.
Ale może to czujnik przepustnicy lub czujnik temperatury? Słyszałem też, że można sprawdzić czujnik wału.
Powiem tylko tyle, e auto niespecjalnie szarpie - także ten objaw raczej znikomy byłby. Może delikatnie jak jest zimny, ale to na niskim biegu na niewielkich obrotach. Poza tym żadnych innych objawów.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Paź 05, 2007 13:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dokładnie, odczyt mam z obrotomierza.
Ale czy różniło by się aż tak diametralnie wskazanie z innego samochodu? Na oko widać, że wskazówka w innej 214 (nie w jedenej a w trzech dodam) jest poniżej tys. obrotów.
Pomógł: 50 razy Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 800 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: Pią Paź 05, 2007 14:02
trzeba postawić dwie 214SI 16v odpalone na rozgrzanym i słuchac...może ktoś w przeszłości grzebał w zegarach i sciągnoł wskazówkę i rozkalibrował...
jeśli była by opcja rozkalibrowanego obrotomierza to weź mu depnij do odćiecia na luzie i zobaczy gdzie odcinka sie zaczyna bo jest przy 6800-7000 tys a chyba poza tą wartośc nie powinien wychodzić
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
No właśnie
piter34 - właśnie o to chodzi, że na słuch też widać
Byłem wczoraj u PHJOWI, sprawdziliśmy czujnik przepustnicy w całości, czujnik temperatury wzrostowej - są ok. Sam stwierdził, że "na ucho" ma lekko za wysokie obroty.
Ale z tego co widać, czujnik temp. spadkowej jest solidnie zabrudzony od oleju. Gdzieś tam musiało mi coś go ufajdać (przyczynę tego zabrudzenia tez będę musiał znaleźć).
Także muszę wyczyścić lub ewentualnie wymienić go. Zobaczymy co wówczas.
Dam znać jak tylko to uczynię.
Podaje zdjęcie silnika, strzałeczką oznaczyłem czujnik High jak napisał właśnie PHJOWI, a poniżej (pod wzrostowym) jest ten spadkowy (na zdjęciu nie widać go)
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 11:39
WZROSTOWY załącza wentylator , tzw spadkowy podaje info do kompa i na licznik . w każdym bądz razie ja używam takie nazewnictwa, bo mój mistrz tak na nie mówił.
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
No i niestety, w Jarocinie nie mają w żadnym sklepie motoryzacyjnym dostępnego na miejscu czujnika temperatury A co za tym idzie ciężko będzie mi sprawdzić czy faktycznie ten czujnik spadkowy jest walnięty
Jedyne co uczynić mogłem to wyczyściłem z zewnątrz tyle na ile się dało, ale nadal obroty trzymają mi się na równym tysiącu
Będę musiał chyba zamówić jakiś przez internet - ktoś może polecić jakiś sklep bądź też użytkownika allegro?
Właśnie mi się przypomniało, że ja miałem podobne objawy w R214Si, gdy mi padł termostat. Obroty były podwyższone, ale dodatkowym objawem było mniejsze wychylenie wskazówki od temperatury.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
No właśnie wskazówka od temperatury nie jest idealnie na środku w moim przypadku.
Jest jakiś minimetr poniżej najniższej kreski, zrobię fotę jak to wygląda i wstawię w tym temacie. Ale to nie jutro, bo mam wyjazd akurat nie moim samochodem
Swoja drogą też myślałem o termostacie, może to wcale nie jest czujnik temperatury zatem...?
[ Dodano: Sro Paź 10, 2007 10:12 ]
Jak wspomniałem, zamieszczam zdjęcie z deski rozdzielczej. Wstawię jeszcze link do pliku z krótkim filmem, na którym widać i przede wszystkim słychać jak pracuje rozgrzany silnik w moim autku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum