Wysłany: Sob Paź 20, 2007 12:24 [r214 16v]ile płynu do chłodnicy?
zmieniałem płyn i zdziwiła mnie rozbieżność między ilością jaka wlwłem a jaką powinno się wlać,niecałe 4 litry weszł tyle też zeszło,za nic nie dało się wlać więcej,dwa razy zalewałem wodą zeby to sprawdzić,rozgrzałem silnik aby termostat się otworzył i tak tyle samo wypływało i tyle samo wlewałem -3,5 -3,7 litra,katalogowo chyba powinno 4,8l,nie?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 20, 2007 12:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Paź 20, 2007 13:10 Re: [r214 16v]ile płynu do chłodnicy?
jaro92 napisał/a:
... tyle samo wypływało i tyle samo wlewałem -3,5 -3,7 litra
podczas wymiany płynu chłodzącego nie spuściłeś po prostu całej ilości jaka w układzie krąży (podejrzewam, że pozostało co nieco w kanałach wodnych silnika) i stąd wynikła ta różnica ... chyba, że podczas wymiany nie otworzyłeś w pozycji na max ogrzewania w aucie i w tym momencie resztki płynu zostały również w układzie nagrzewnicy
jaro92 napisał/a:
katalogowo chyba powinno 4,8l,nie?
tak ... cały układ w Twoim aucie ma 4,8 litra pojemności
i jeszcze pytanie na koniec: czy płyn chłodzący wymieniałeś zgodnie z instrukcją dostępną na naszej stronie głównej ?
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
dokładnie tak jak opisane w rave i haynes'e-ogrzewanie na max,tak jak pisałem nawet gorący płyn spuszczałem by zeszło całość,myślałem ze nad termostatem troche zostało,zastanawia mnie to bo układ nie wygląda na zapowietrzony
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum