Wysłany: Wto Lis 13, 2007 15:04 problem z kostka ISO
Witam mam problem ze swoim roverkiem. Wiec tak dostalem ten samochod pare dni temu i jak sie okazalo pewien inteligentny rzeźbiarz probowal zrobic cos z radiem i dziwnym zbiegem okolicznosci obcial jeden wtyk (chyba zasilajacy radio) i zostala wiazka kabelkow. Takze mam pytanie czy w 416 jest kostka iso ? a jesli tak to w ktorym miejscu bo probowalem dojsc po tej wiazce przewodom do zrodla mojego problemu lecz niestety nie dalem rady ... Prosze o pomoc.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 15:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
orginalnie powinna być, ale skoro ktoś obciął, to musisz sobie takową kupić i wlutować schematy znajdziesz w RAVE a schemat kostki ISO np. na www.studio24.prv.pl
Instrukcja serwisowa MG-Rover dla ASO - w FAQ Technicznym na naszej stronie znajdziesz instrukcję skąd pobrać i jak używać.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
a czy tam powinny byc 1 kostka 8 pinow ( kabelkow?) (ta z 8 kablami jest przypuszczam ze ona jest od glosnikow ?i 1 kostka 5 pinow bo rozpisalem kolory tych kabli czy kolory izolatorow maja jakies znaczenie
a RAVE wlasnie sciagam
A glw. powodem mojego problemu jest to iz dostalem ostatnio radio blaupunkta rmd 169 dallas
i postanowilem je zalozyc .... i zorientowalem sie o calym problemie ...
[ Dodano: Czw Lis 15, 2007 11:12 ]
nooo w koncu radyjko dziala kupilem nowa podwojna kostke ISO i przelutowalem kabelki .... musze przyznac ze w tym roverze glosniki graja calkiem ladnie ... tylko mam kolejny problem jak rozkrece radio prawie do oporu zaczyna mi przygasac ekran i radio sie wylacza . Co moze byc przyczyna ? slaba moc radia ? (blaupunkt rmd 169 dallas)
tylko mam kolejny problem jak rozkrece radio prawie do oporu zaczyna mi przygasac ekran i radio sie wylacza . Co moze byc przyczyna ? slaba moc radia ? (blaupunkt rmd 169 dallas)
Kruchy to ćwiczył też w Blaupunkcie, a ja w JVC - na tych przejściówkach są spore straty i tak ja thef napisał - prądu zaczyna brakować.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
fabryczny przewód zasilający to przecież na oko 0,5 - 0,75 mm2, więc nie ma cudów, żeby puścił duży prąd. Pozatym są spore spadki napięcia po drodze i efekt jest jaki widać Sam się zabieram za poprawienie zasilania radia u siebie, tylko ciągle są ważniejsze rzeczy
Jeśli chcesz poprawić zasilanie, to warto dorzucić kondensator (np. 1F) przy radiu. Magazynuje on energię, która jest uwalniana właśnie przy chwilowym dużym zapotrzebowaniu (czyli uderzeniu basów)
dawanie kondensatora przy radiu nie ma sensu z przyczyn fizycznych technicznych i finansowych kabel o przekroju 2,5mm2 rozwiązuje problem z brakami prądu dla radia pamietaj również o daniu bezpiecznika na kablu zasilającym (bezpiecznik ciut mniejszy niz w radiu)
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Radyjko juz grzmi az milo i to na seryjnych glosnikach ( slyszalem ze to podobno jakies mb quartz sa podobno nie najgorsze ) pozatym planuje w najblizszej przyszlosci puscic dodatkowe kable (grubsze) prosto od akumulatora wlasnie do radyjka bo planuje rozbudowac audio o 2 wzmaki i skrzynie.
Teraz tworzy sie kolejny problem moje radio obsluguje MiniDisc i caly problem tkwi w tym ze nie posiadam owej nagrywarki i nie mam bladego pojecia jak nagrac muzyczke na te nosniki
pozatym planuje w najblizszej przyszlosci puscic dodatkowe kable (grubsze) prosto od akumulatora wlasnie do radyjka bo planuje rozbudowac audio o 2 wzmaki i skrzynie
.................. jak chcesz miec dwa wzmacniacze, to lepiej pociagnij do nich przewody , bo radio nie bedzie wogole obciazone i nie bedzie potrzebowalo wiecej pradu - zbyteczna robota
lodowa napisał/a:
Teraz tworzy sie kolejny problem moje radio obsluguje MiniDisc i caly problem tkwi w tym ze nie posiadam owej nagrywarki i nie mam bladego pojecia jak nagrac muzyczke na te nosniki
Kazdy domowy odtwazacz MD ma mozliwosc nagrywania i prawie kazdy przenosny
KLIK
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum