Witam forumowiczów.
Mam prośbę. Czy ktoś może wyjaśnić mi czemu w roverku 200si z 97r jednocześnie świeci się kontrolka srs i akumultora. Obie nie gasną po odpaleniu silnika. Co jest przyczyną? Auto jest na instalacji na metan, silnik pracuje na benzynie i metanie b. równo i cichutko. Nie słychać żadnych stuków i innych dziwnych dźwięków. Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek wskazówkę
AndrewS: przenioslem temat do wlasciwego działu, poprawilem temat
Ostatnio zmieniony przez AndrewS Pon Lis 19, 2007 20:20, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lis 15, 2007 19:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 10 Paź 2007 Posty: 2 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Lis 15, 2007 19:57
Możliwe że masz jakieś problemy z ładowaniem i jednocześnie z poduszką. Najpierw sprawdź ładowanie ale nawet jeśli je naprawisz to srs może nadal się palić. Wtedy trzeba zresetować komputer i wszystko powinno być ok a jeśli z ładowaniem jest ok to trzeba poszukać błędu w poduszce..z podłączeniem itp.
jeśli chodzi o ładowanie, to najłatwiej sprawdzić, czy jest poprzez pomiar napięcia na akumulatorze podczas pracy silnika. Powinno być w granicach 13,8 - 14,4 Volta.
Jeśli chodzi o SRS, to w pierwszej kolejności nalezy sprawdzić i przeglądnąć przewody od napinaczy pasów, które znajdują się pod przednimi fotelami. Bezpiecznie jest przy tej czynności odłączyć akumulator 15 min wcześniej. Szczegóły tutaj:
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#39
Wtedy trzeba zresetować komputer i wszystko powinno być ok
W przypadku SRS żaden restart kompa nie jest potrzebny. Poduszki mają samodiagnostykę i jak wszystko jest OK to kontrolka gaśnie.
Sprawdź najpierw, co z tym ładowaniem, bo może (oby nie) się okazać, że jakiś cwaniak połączył razem te kontrolki żeby ukryć feler SRS.
Majac tate za mechanika wiem ze moze sie zdarzyc tak ze kontrolka nie zgasnie i jednak restart komputera bedzie potrzebny..
Może się tak zdarzyć, ale nie w ROVERku 200.
Jak napisano wyżej, jeżeli wszystko będzie OK po uprzednim błędnym działaniu SRS, to kontrolka zgaśnie i nie trzeba jeździć na żadne resety.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Witam ponownie taaaaaak kolezanko chociaz czyta to i moj maz wiec???!!!!
A tak serio to mam pytanie. Czy rover 2oo stojąc bez akumulatora 3 miesiace moze sie rozkodowc? No i 2 pytanie:)) czy jesli jest jedna poduszka powietrzna to pod siedzeniem pasazera tez jest wiazka od SRS??
Witam ponownie taaaaaak kolezanko chociaz czyta to i moj maz wiec???!!!!
A tak serio to mam pytanie. Czy rover 2oo stojąc bez akumulatora 3 miesiace moze sie rozkodowc? No i 2 pytanie:)) czy jesli jest jedna poduszka powietrzna to pod siedzeniem pasazera tez jest wiazka od SRS??
jest wiązka i pod siedzeniem pasażera,
Jeśli SRS zapala się przy zapłonie potem gaśnie na chwilę i znowu się zapala to jest bardzo prawdopodobne że to ta wiązka a raczej kostka tam jakaś jest.
U mnie jak coś pod siedzeniem się walało albo jak regulowałem fotel na zapalonym silniku to to się działo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum