Wysłany: Sro Lis 07, 2007 12:34 [R200] Różne szyby?? Rok 1998 i problem ze skrzynią biegów
Witam
Własnie sie przymierzam do zakupu Roverka 200 1,4 8V z gazem. W sumie wszystko jest OK. Ma kilka elemnetów malowanych ale nie przeszkadza mi to. Natomiast szyby sa, ze tak powiem każda z inej parafii. Przednia była wymieniana na 100%, wiec ok, ale 3 boczne(kierocy, pasażera i tylna prawa) są Pilkingtona ze znaczkiem Rovera, a lewa tylna i tylna w klapie Secure liv (czy coś takiego) równiez ze znaczkiem Rovera. czy możliwe jest, żeby w jednym modelu szyby były dwóch producentów?? Nie ma sladów zadnego wypadku z boków i tyłu. Jedynie przód był robiony.
Proszę o możliwie szybka odowiedź.
Ostatnio zmieniony przez dc50 Pią Lis 09, 2007 12:31, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 07, 2007 12:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie ma takiej możliwości. Napewno ktoś wymieniał, albo te dwie albo trzy.
Tu bym się nie zgodził - wcale niekoniecznie wszystkie szyby muszą yć tego samego producenta/roku itd., chociaż najczęściej tak jest.
Może zwyczajnie przy motażu na taśmie takie mieli na składzie?
No, chyba że szyby są młodsze od auta, to wtedy wszystko jasne
Z szybami to generalnie jest tak że ich data produkcji w jednym samochodzie nie powinna przekraczać pół roku pomiędzy najmłodszą a najstarszą szybą. Jeśli jest inaczej to na 99% auto miało dzwon. Jak ci się na prawdę podoba to autko to jedź go obejrzeć z kimś kto żyje z naprawy wozów, a jeśli nie masz nikogo takiego pod ręką to myślę że warto wydać kilka złotych na stacje diagnostyczną i niech sprawdzą geometrię płyty na dzień dobry. To może Cię uchronić przed późniejszym bólem głowy.
Pozdrawiam
Wysłany: Sro Lis 07, 2007 14:07 Re: Szyby w Rovrku 200 z 1998r
dc50 napisał/a:
...czy możliwe jest, żeby w jednym modelu szyby były dwóch producentów??...
zasugerowany Twoim pytaniem poszedłem sprawdzić szyby w moim aucie i wszystkie szyby mam sicursiv z 1997 i tylko jedną (trójkącik P.T.) z 1996.
Jak widać mogą w jednym aucie występować szyby z różnych roczników (w zależności pewnie od zapasów magazynowych), ale mniej prawdopodobnym jest dwóch różnych producentów naraz.
Proponowałbym forumowiczom posprawdzanie tego samego u siebie, byśmy w ten sposób mogli dojść do jakichś konkretnych ustaleń
Natomiast Twój przypadek niekoniecznie od razu musi świadczyć o jakiejś strasznej wypadkowej przeszłości. Należy oczywiście zwrócić dokładniej uwagę na auto, ale równie dobrze jeden z poprzednich właścicieli mógł wymieniać szyby z bardziej prozaicznych powodów (kamień, włamanie, zarysowania itp.)
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
dlaczego jasne, może należałoby się upewnić czy fabryka nie montowała szyb różnych producentów do aut, kto wie, może mieli bordello
poważniej mówiąc nie musi to świadczyć o dzwonie...mało razy zdarzają się wybite szyby lub kradzieże radia, uszkodzenia mechnaiczne (ale nie koniecznie 'oddzwonowe')
nie panikowałbym wcale z powodu szyb różnych producentów, może to oznaczać wypadek, ale wcale nie musi.
Dziekuje za odpowiedzi. Jutro pojade z mechanikiem i przyjrzymy sie uważniej. Nie wykluczam również stacji diagnostycznej. Auto naprawde mi sie podoba i nie twierdze ze musze kupic nie dzwonione, ale musi to byc lekki dzwonek, a nie auto złożone z 4 ćwiartek (Widziałem u pewnego blacharza takiego Sparka z 4 złożonego, masakra).
Jesli zakup sie uda to się pochwale. Pozdrowienia dla was.
[ Dodano: Pią Lis 09, 2007 12:28 ]
Byłem obejrzałem i jesli chodzi o szyby to nie jest zle. Obstawiam jakies włamanie. Ale musiałem zrezygnować bo w czasie jazdy okazało się ze skrzynia biegów wyje jak tylny most w starym polonezie. Jaki może być koszt nowej skrzyni??? Wie ktoś może?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum