Wysłany: Pon Cze 04, 2007 20:46 [Freelander] Co oznacza ta kontrolka?
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Na początek witam Wszystkich bo jestem tu nowy. Z uwagi na to, że Freelandera mam od wczoraj nie mam jeszcze o nim zielonego pojęcia. I stąd pytanie. Na desce rozdzielczej świeci mi się pomarańczowa lampka z pochylonym i podkreślonym samochodzikiem. Co to oznacza, czy to coś groźnego? Boję się, że to coś z napędem bo na drążku zmiany biegów jest naklejka z takim samym rysunkiem. W ogóle na drążku od biegów jest taki żółty prztyczek po przyciśnięciu którego można podciągać i opuszczać taki dolny pierścień. Od czego to jest? Pozdrawiam, Marcin
piter34: poprawiłem temat
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 18, 2010 19:01, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 20:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tam są dwie takie kontrolki. Kontrolka pierwsza jest zielona a druga jest pomarańczowa.
To jest kontrolka Hill Descent Control (HDC) - System Kontroli Zjazdu. Stsem HDC działa na zasadzie utrzymywania stałej prędkości pojazdu 9 km/h. Działa tylko na biagu 1 i na biegu wstecznym. Właczając ten system nie trzeba hamowac autem ani trzymać gazu auto jedzie samo mamy tylko pilnować kierownicy. Jeżeli zapali się żółta kontrolka należy zatrzymać pojazd i odczekać aż hamulce ostygną. Jeżeli tobie sie pali ta kontrolka cały czas a auto stoi już długo (więc hamulce powinny być zimne) to znaczy, że jest jakiś problem z czujnikiem.
Niestety nie wiem czy czujnik od HDC znajduje się przy hamulcach, czy mierzy temperaturę płynu hamulcowego. Od jakiegoś czasu mój znajomy ma podobny problem jak uda nam sie go rozwiązać to jeszczed napiszę.
witam wszystkich, a czy wiecie moze co oznacza czerwona kontrolka w kształcie chyba silnika czy czegoś takiego?, bo zapaliła mi sie dzisiaj i od tej pory nie mogę odpalić mojego freelandera.
witam wszystkich, a czy wiecie moze co oznacza czerwona kontrolka w kształcie chyba silnika czy czegoś takiego?, bo zapaliła mi sie dzisiaj i od tej pory nie mogę odpalić mojego freelandera.
witam
jest to kontrolka usterki silnika "check engine"
najlepiej podpiąć auto pod komputer żeby sprawdzić dlaczego się zapaliła
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum