Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1998
Hamulec ręczny bardzo słabo hamuje. Nie ma mowy o zablokowaniu kół nawet na śniegu. Jak postawie auto z górki i zaciągne do samego końca hamulec to różnie ledwo utrzymuje auto (czasami zjeżdza samochód, zależy od nachylenia). Co zrobić, żeby poprawić ręczny? Jakieś typowe problemy może sa?? Auto niedawno kupione, ale klocki wyglądają na praktycznie nowe... Gdzie szukać powodu problemu?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Sty 12, 2011 16:48, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 14:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 28 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 564 Skąd: Wysokie Mazowieckie
Wysłany: Wto Lis 27, 2007 11:03
Przede wszystkim sprawdzić naciąg linek. Ponoć najprościej wyjąć popielniczkę w środkowym tunelu i tam kręcić, choć ja bym wyjął cały środkowy tunel...
A jak nie to kupić zestawy naprawcze i próbować rozbierać cylinderki, wyczyścić i złożyć...
O ile pewne mechanizmy w środku się nie zużyły (a znam taki przypadek). A jeśli tak będzie to raczej tylko wymiana całych cylinderków bo z tego co wiem to części składowych nie da się kupić.
Linke próbowałem podciągać ale skutków żadnych
Myślę, że rzeczywiście trzeba to rozebrać wyczyścić i złożyć (ewentualnie wymienić elementy które się da i są w zestawach naprawczych) i powinno być lepiej, bo hamulec jako taki działa tyle że słabo.
Orientujesz się może gdzie kupić taki zestaw naprawczy i co w jego skład wchodzi??
Dzięki za pomoc!
Wysłany: Wto Lis 27, 2007 12:51
Ja kiedyś coś takiego robiłem na zestawach naprawczych Frenkit. Dostępne w Tomateam:
http://www.tomateam.pl/sk...hamulcowy&c=543
Niestety w zestawie naprawczym są właściwie same gumki i uszczelki. Nic więcej raczej nigdzie nie kupisz... Ale jest nadzieja, że po wyczyszczeniu i rozruszaniu tych wszystkich elementów będzie działać tak jak trzeba.
Tylko ostrzegam, że to strasznie nieprzyjemna i niewdzięczna praca...
Wysłany: Wto Lis 27, 2007 13:40
Ten zestaw jest na jedną stronę więc będziesz potrzebował 2. A przy okazji płyn hamulcowy do odpowietrzania. I jakby co to Rave podaje kolejność odpowietrzania: prawy tył, lewy przód, lewy tył, prawy przód z tego co wyczytałem ale nie jestem tego pewien.
ZTCW to cylinderki i reparaturki nie mają nic współnego z ręcznym - ręczny działa z linek.
Miałem tak samo - tylne zaciski wymienione na używane, ale sprawne i z małym przebiegiem, wyczyszczone i nasmarowane przy montażu, linka podciągnięta i nadal słabo hamował.
Oddałem go Mariuszowi_418 na regulację zaworów i, tak przy okazji to zrobił - teraz ręczny to mam żyletę (chyba MaRKowi zrobił to w jego obecności w 214i i zajęło to chwilę), tylko nie chciał powiedzieć jak to się dokładnie robi, bo w końcu z tego żyje - i tak nam bardzo wiele rzeczy podpowiada i pomaga.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 15:50
maciej napisał/a:
ZTCW to cylinderki i reparaturki nie mają nic współnego z ręcznym - ręczny działa z linek.
Tak i nie tak. Działa z linek i reparaturki to akurat niewiele zmienią (a właściwie nic w tym temacie), ale jak się rozbierze cylinderek i powyjmuje elementy które są pod tłoczkiem to tam też jest schowana prawda o ręcznym. Trzeba wyczyścić i na wierzchu i w środku. O ile wszystko jest w stanie takim jak powinno być...
Pojechałem do Mariusza418, pół godzinki i ręczny chodzi jak nowy. Polecam jego usługi wszystkim którzy mają jakikolwiek problem ze swoim roverkiem. Przy okazji dowiedziałem się jak rozwiązać kilka innych problemów- na każde moje pytanie czekała gotowa i fachowa odpowiedz. Polecam jeszcze raz.
PS. Jak mogę dodać punkcik "Pomógł" Mariuszowi? Dopiero gdy wypowie się w moim wątku??
PS. Jak mogę dodać punkcik "Pomógł" Mariuszowi? Dopiero gdy wypowie się w moim wątku??
Gdyby się częściej wypowiadał to od grupy warszawskiej miałby więcej "pomógł" niż piter34 , ale Mariusz jest tak zarobiony, że rzadko tu zagląda.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum