Wysłany: Pią Sie 10, 2007 19:32 [R200] - jak to jest z tą głośnością?
Witam!
Przeglądając niniejsze forum kilka razy spoktałem się z opinią, że w Roverkach serii 200 podczas jazdy w środku jest dosyć głośno. Tak się składa, że właśnie szukam dla siebie takiego autka i chciałbym żeby ktoś sprecyzował jak duże są te hałasy. Czy ktoś wie jak wypada Roverek w porównaniu np. z Golfem 3 pod tym względem? Jest głośniej czy ciszej? Dziękuje za wszelkie informacje i pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez thef Wto Lis 27, 2007 17:35, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sie 10, 2007 19:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 12 Kwi 2007 Posty: 306 Skąd: Radom
Wysłany: Pią Sie 10, 2007 20:36
Jeśli masz klekotka. To będzie słyszał przede wszystkim Taki dźwięk:
Wziommmmmmmm Wiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Pssssssssssssssssss
Czyli turbo
Wiadomo że będzie głośniej przy 130km/h Jak w golfie w TDI Ale TDi też wymięka przy roverze nawet przy moim 86 konnym.
Jest troche głośniej ale to Rover Ale i to u sie wybacza
_________________ był od 13 Kwietnia Rover 220SD ...
Pomógł: 18 razy Dołączył: 12 Kwi 2007 Posty: 306 Skąd: Radom
Wysłany: Sob Sie 11, 2007 11:12
Nie prawda Lepiej sie od Was znam Jak byście byli tacy mądrzy to byście wiedzieli że SDi prawie nie słychać a w SD świszczy że aż miło A to dlatego bo nie mam intercoolera A turbo było ostatnio na przeglądzie
_________________ był od 13 Kwietnia Rover 220SD ...
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 84 Skąd: Okolice Poznania
Wysłany: Sob Sie 11, 2007 11:59
he a ja bede miał intercooler za kilka dni i nową beżową skóre ( komplet siedzeń i boki drzwi. Ja słysze troche turbo ale jest delikatny przy 2000 tys to tylko urok . Jechałem dziś 165 i nie było za głośno .
A ja w swoim R200 1.4 8v slysze przy 140 slysze tylko szum oplywajacego wiatru i opon taczacych sie po asfalcie Gdy juz mnie to znudzi, to wlaczam sobie radio... albo to grajace, albo CB
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
W okolicach 2500 wyraźnie słychać świst turbiny zwłaszcza na 3 biegu, chyba niezależnie od tego jak wyciszona jest komora silnika. Zresztą jak nie słychać to czuć przyrost mocy. Ten dźwięk to nie jest raczej objaw padającej turbiny.
Ja nad swoim odrobinę popracowałem (wytłumienie drzwi, i gdzie siedało ściany grodziowej) i mogę napisac tak: jest mimo wszystko dalej dość głośno, ale raczej od kół i wiatru, ale porównując ostatnio do innych aut podobnego lub trochę wyższego segmentu, to jest tylko trochę głośniejszy
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 84 Skąd: Okolice Poznania
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 19:52
Mojego turbo nie było słuchać teraz od kilku dni jest jal bym odkurzacz odpalał... nie wiem czy moze gdzies pusciło ,lub coś pękło ....jutro maja montować IC i poprosze aby sprawdzili
Po wymianie oleju, gdyż kupiłem 214Si 16V z niedużym przebiegiem i wlanym mineralnym, nic nie słychać. Czasem podczas jazdy i słuchaniu radia zastanawiam się czy mój silnik w ogóle pracuje Jestem zadowolony z głośności, a raczej jej braku
Po wymianie oleju, gdyż kupiłem 214Si 16V z niedużym przebiegiem i wlanym mineralnym, nic nie słychać. Czasem podczas jazdy i słuchaniu radia zastanawiam się czy mój silnik w ogóle pracuje Jestem zadowolony z głośności, a raczej jej braku
No i w porządku, ale wątek dotyczy diesli, a to zupełnie inne "wrażenia" słuchowe.
Ja przesiadłem sie z poloneza i nie narzekam , na wolnych obrotach w porówaniu do benzyniaków to różnice widać z głośności pracy i drganiach. W OCtavi czy Astrze F na światłach nie słychać silnika jak sie stoi a tutaj KLE KLE KLE KLE KLE , natomiast podczas jazdy jest ok choć jak zawsze troszke głośniej. Jeśli porównywać do innych diesli to w porównaniu do mercedesa 123 jest cichy a w porównaniu do toledo wypada podobnie. Nie ma czego sie obawiać pod względem hałasu
Mój benzyniak 1,3 Si nie zachowuje się głośno, napewno ciszej niż Polonez, Golf 3, Fiat 126p, 125 Renault Clio 1, moim głośność silnika jest na poziomie Astry, Peugeota 206, Corolli. Z takimi autkami się zetknąłem i takie są moje odczucia z jazdy.
u mnie trochę słychać to co się dzieje z tyłu, szum kół itp, z przodu jest bardzo przyjemnie ale z tyłu jest gorzej...nikt na to nie narzekał ponieważ zawsze gra radio , jedynie czasem przyciszę aby sprawdzić czy aby przypadkiem nic nie zaczęło stukać, gwizdać, prychać itp...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum