czy to mozliwe zeby moj roverek palil mi 16litrow na setke?
jest to możliwe jak napisał poprzednik , ale zdecydowanie za dużo Twoje autko pali ... popatrz sobie jakie powinno mniej więcej być spalanie R620Si wg Danych technicznych
Możliwe przyczyny Twojego problemu są opisane w technicznym FAQ na naszej stronie głównej
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
R623 przy mieszance ostrej jazdy po mieście i warszawskich korków pali 16 l LPG na 100 km, więc dla 620 16 l benzyny to sporo za dużo, chyba, że jeździsz non stop do odcięcia.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Ja jestem szczęsliwym posiadaczem R620 Si i mi pali przy ostrej jezdzie w ruchu mieszanym max 13-14 litrow na setke, a przy normalnej jezdzie jakies 10-11 litrów na setke więc 16 to troche dużo wg mnie. Może sonde lambda masz uszkodzoną i daje złe odczyty i za bogatą mieszanke masz przez to i dużo pali
nom, 16 litrow benzyny. gazu 20 litrow (dokladnie!). przy normalnej miejskiej jezdzie. tylko ze z gazem jest taki problem ze idzie parownik do wymiany gwarancyjnej (szajski brc) - gazownicy probowali go regulowac (jest zaledwie roczny) ale powiedzieli ze sie nie da (jest zakrecony tak, ze gasnie przy wcisnieciu sprzegla a i tak ma spaliny takie ze nie przejdzie badan). czy to mozliwe ze to spalanie na benzynie jest przez stary aparat zaplonowy? mialem z nim problemy ze w wilgotne dni nie odpalal, mechanicy sprawdzili palec, kopulke i mowili ok! ja przeprowadzilem testy i zauwazylem ze przenikanie wilgoci odbywa sie na linii aparat zaplonowy - blok silnika - owinalem caly aparat folia i zakleilem szczelnie i wszystko smiga! a czy stare swiece moga byc powodem az tak wysokiego spalania? dajcie kilka porad - bo bede musial zainspirowac mechanikow!
yo giewu, przeczytałem ze zrozumieniem. przeczytałem ze zrozumieniem też techniczny faq. i cytuje: "Zazwyczaj uszkodzeniu jednego z wymienionych wyżej elementów towarzyszą także inne objawy". Idąc dalej tym tropem - chciałem doprecyzować podejrzenia co do wadliwej części podając więcej informacji na temat mojego egzemplarza Rovera na niniejszym forum. Simple?
Tak wysokie spalanie moze takze powodowac uszkodzona sonda lambda.
Musisz ja sprawdzic miernikiem............... a co do wymienionych wczesniej elementow to tez nalezaloby conieco wymienic(kable WN, swiece, kopulka, palec)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
by być bardziej precyzyjnym zacytuję:
"# Zabrudzony filtr powietrza
# Zużyte elementy układu zapłonowego (palec, kopułka, świece, przewody wysokiego napięcia)
# Paliwo złej jakości
# Uszkodzona sonda lambda
# Uszkodzony czujnik temperatury płynu chłodniczego
# Uszkodzony silnik krokowy
# Uszkodzony przepływomierz lub czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym
# Uszkodzony termostat
# Zapchany katalizator"
Sprawdź po kolei powyższe, a sam znajdziesz przyczynę bez niepotrzebnych wizyt u mechaników. Na temat sposobów sprawdzenia każdego z powyższych elementów informacje znajdziesz na naszej stronie głównej lub na tym forum. ... użyj funkcji SZUKAJ
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Sprawdź po kolei powyższe, a sam znajdziesz przyczynę bez niepotrzebnych wizyt u mechaników. Na temat sposobów sprawdzenia każdego z powyższych elementów informacje znajdziesz na naszej stronie głównej lub na tym forum. ... użyj funkcji SZUKAJ
no to skoro wiesz, to do dzieła
Palec i kopułkę masz za sobą pozostało Ci jeszcze kilka rzeczy. Próbowałeś wykręcić świece i zobaczyć jak wyglądają?? próbowałeś zmierzyć lambdę?? próbowałeś sprawdzić czujnik temperatury silnika?? Jeśli tak to napisz to na forum a jeśli nie, to nie rozumiem dlaczego się irytujesz
lambde mam za soba - zrobilem badanie spalin i na benzynie i na gazie wszystko ok. Okej. Wiec skupie sie na swiecach. A jezeli chodzi o czujnik temperatury to czy jak stwierdze ze na cieplym silniku chodzi wentylator chlodnicy to czy to znaczy ze czujnik jest ok? A jakie objawy towarzysza zepsutemu aparatowi zaplonowemu? Nierowno chodzi silnik? Brak mocy? Czy jak odpala i chodzi to znaczy ze dziala 100% dobrze?
A jezeli chodzi o czujnik temperatury to czy jak stwierdze ze na cieplym silniku chodzi wentylator chlodnicy to czy to znaczy ze czujnik jest ok?
Tylko pamiętaj, zeby wyłączyć klimę, bo wtedy wiatrak działa niezależnie od czujnika temperatury.
A jak termostat?
Działa?
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Tylko pamiętaj, zeby wyłączyć klimę, bo wtedy wiatrak działa niezależnie od czujnika temperatury.
A jak termostat?
Działa?
nie mam pojecia jak sprawdzic termostat. Z reszta jakby mi wiatrak nie chodzil to by mi sie silnik przegrzewal - jakby ciagle chodzil to mialbym wyzsze spalanie.
No, ale wygląda, że masz wyższe spalanie, no chyba, że jeździsz cały czas "w opóR".
Awarię termostatu najłatwiej zauważyć, jeśli auto się przegrzewa (termostat zaciął się w pozycji zamkniętej) albo nie dogrzewa (gdy jest cały czas otwarty).
Słyszałem o metodzie z wyjęciem termostatu i wrzuceniem do garnka i podgrzewaniem, ale nie próbowałem.
mzganiacz, zresetuj nastawy komputera benzynowego (bezpiecznik pod maską, ten od radia wyjmij na minutę), potem odpal silnik i poczekaj do włączenia się wentylatora. Wyjeździj paliwo i zobacz ile spalił.
Moim zdaniem przyczyną wysokiego spalania jest instalacja gazowa.
Co to jest w ogóle za instalacja (typ/model)?
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum