Wysłany: Pon Lis 26, 2007 12:45 [R 220 sd 98] problem z systemem chlodzacym
witam serdecznie
mam problem z chlodzeniem w moim aucie rover 220 sd 98r
sprawa przedstawia sie nastepujaco
bylem u w warsztacie na przegladzie i przy okazji zmienili mi plyn w chlodnicy wszystko bylo ok, wyruszylem w podroz i po 700km padlo ogrzewanie w aucie a nastepnie skoczyla temeratura wody,zatrzymalem sie wentylator chodzil a woda ze tak powiem troche wystrzelila, odczekalem troszke i ruszylem dalej.
po pewnym czasie tem wody raz wzrastala a jak zwolnilem opadala, nastepnie wzrosla i jak troszke przyspieszylem opadla. nie dzialo sie to w krotkich odstepach czasu...
po dojechaniu na miejsce i gdy auto odpoczelo, konkretnie na drogi dzien sprawdzilem zbiorniczek wody i byl pusty.
dolalem swiezej wody i wlonczylem silnik,system wciagnol wode i dolalem ponownie.gdy silnik odpoczol i woda opadla dolalem reszte wody i odpalilem motor.
wentylacja dziala dobrze. grzeje i wszystko jest cacy
jednakze zostawilem silnik na biegu jalowy zeby sprawdzic czy woda sie zagrzeje.trocha pogazowalem i po pewnym czaie woda zagrzala sie i wystrzelila.o dziwo nie pokazalo mi na mierniku wysokiej tem wody i wentylator sie nie wlaczyl hmmm
rozebralem system chlodzenia.
termostat sie otwiera, czujnik tem (ten z jednym kabelkiem) tez dzila bo rezystancja sie zmienia podczas podgrzewania to samo z sensorem podlaczonym do wiatraka chlodnicy.
wiatrak tez dziala bo podlaczalem go na krutko no i gdy odlacze wtyczke od sensora wiatrak sie zalacza....
tak samo wskaznik tem dziala w aucie bo gdy go zmasowalem wskazowka wychylila sie na max
uuuu...
przepraszam za taki wywod ale musialem opisac wszystko dokladnie
nie wiem w jakim zakresie rezystancji powinny dzialac oba czujniki i kiedy wlacza sie wentlator
prosze o jakas podpowiedz i pomoc
naprawde nie wiem co mam jeszcze zrobic i co sprawdzica do dmu trzeba wrocic 1500km
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez giewu Pon Lis 26, 2007 12:50, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 12:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
pieknie opisane, ale nie mam pojęcia co może być przyczyną a czy przed wymianą płynu wszystko było OK może pompa nie ma wystarczajacej sprawności i układ się nie wyrabia z chłodzeniem?? Termostat też może być, bo jeśli nie otwiera sie wystarczajaco, to mogą być podobne objawy nic innego mi do głowy nie przychodzi
tak przed wymiana plynu wszystko bylo ok, nigdy wczesniej nie mialem problemu z chlodzeniem wody ani ogrzewanie w kabinie auta.
co do pompy - jak moge sprawdzic czy jest ona sprawna i jest mozliwosc naprawienia jej czy konieczny jest zakup nowej?
hmm a termoztat otwieral sie dosc dobrze jak go zalalem goraca woda....
może masz zapowietrzony układ. spróbuj ponaciskać wszystkie węże od układu chłodzenia przy otwartym korku i wyłaczonym ciepłym silniku i otwartej nagrzewnicy.
ok.dzieki
a z ta pompa to ciezka sprawa?
mozna sprawdzic to samemu i ewentualnie je zdemontowac i naprawic lub wymienic czy to grubsza sprawa...
[ Dodano: Pon Lis 26, 2007 14:22 ]
zna ktos moze rezystancje na jakiej pracuje czujnik polaczony do wiatraka
oraz rezystancje czujnika temperatury w jakich powinien pracowa
oraz czy te czujniki powiazane sa ze soba i moga miec negatywny wplyw na prace pompy wody czy tez reszty ukladu chlodzenia??
oraz rezystancje czujnika temperatury w jakich powinien pracowa
20 stopni = 1700 ohm
80 stopni = 300 ohm
awator.greg napisał/a:
oraz czy te czujniki powiazane sa ze soba i moga miec negatywny wplyw na prace pompy wody czy tez reszty ukladu chlodzenia??
Nie są ze sobą powiązane, a błędne wskazania czujnika temperatury (tego silnikowego, połączonego z komputerem) oczywiście mogą wpływać na pracę silnika, moment załączania wiatraka, ale nie na pracę pompy wody czy termostatu.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum