Wysłany: Wto Gru 11, 2007 16:39 [214Si 1,4 98] wysokie CO + wysokie zużycie paliwa
Witam
Wysokie CO + wysokie zużycie paliwa ( miasto 15 L / 100 km). Filtr powietrza wymieniony, silnik krokowy OK, czujnik temp. widać że działa ( wskazuje tak jak zawsze przed wysokie CO...). Może układ zapłonowy??? - świec ani tym podobnych rzeczy nie wymieniałem. Czy może sonda lamda??? Doradźcie...
_________________ remikwiat 214 Si
SPAMU¦
Wysłany: Wto Gru 11, 2007 16:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Szukaj sond uniwersalnych 4-przewodowych, 0-1V firm BOSCH oraz NTK.
Sprawdziłem na allegro, ceny wahają się od 80 - 100 zł. Jesteś pewny, że opisane przez Ciebie sondy pasują do mojego roverka?? - ja nie zaglądałem pod spód i przyznam, że to dla mnie czarna magia.. Mam akurat troche zaskurniaków, wiec od razu bym zamówił..
Jeżeli chodzi o CO to taka moja sugestia - zobacz czy masz katalizator czy może ktoś go wyciął i wstawił rurkę lub coś podobnego. Faktem jest że za zużycie paliwa pwenie winowajcą jest sonda. U mnie niby wszystko z sadą ok, a CO mam wysokie - brak katalizatora. Chyba że w tych autach nie było kat
A tak na marginesie i całkiem offtopowo, to kiedyś kumpel mi tłumaczy jak dojechać do pewnego sklepu i mówi "on jest tam gdzie som sondy". ja sobie myślę o co mu chodzi, a oczywiście chodziło, że sklep jest w pobliżu Sądu Rejonowego...
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Witam, chciałbym się podzielić spostrzeżeniami po wymianie sondy lambda na nową:
- daje sie wyczuć poprawę pracy silnika ( jest jakby cichszy i praca jest "równiejsza")
- samochód jest bardziej dynamiczny
- niestety analiza spalin nadal powyżej normy ( CO od 1,5 do 2,3 )
- zużyie paliwa (jak przejade ponad 100 km to napiszę)
Co można jeszcze zrobić poza wymianą sondy lambda, by obniżyc CO ? Dodam, że katalizator nie jest wycięty... No i ciekawe ile mi teraz spali, bo jak narazie to ma fajnego kopa
Witam po tak długiej nieobecności... Poza sondą lambda wymieniłem czujnik temp. płynu chłodniczego oraz świece. Analiza spalin wygląda nastepujaco:
- CO 1,06%, czyli nadal za dużo ( 0,5% powinno być )
- współczynnik lambda 0,89 , czyli za mało...
- zużycie paliwana w mieście 13 l/100 km - po wymianie sondy lambda (po wymianie świec + czujnika temp. narazie nieznane).
- zużycie paliwa na trasie 6,8 l/100 km
- dynamika jazdy wręcz taka jak go kupiłem około rok temu - czyli super
Podejrzewam, że zużycie paliwa w mieście nie wyjdzie ciekawie.. Co by można jeszcze zrobić, by obniżyć CO ?
Acha, do pracy mam około 3 km, wiec silnik zbytnio się nie nagrzewa, może zadługo jadę na ssaniu (a nawet całą drogę) i przez to mam duże zużycie paliwa, a przez to tak wysokie CO ?
[ Dodano: Sob Gru 29, 2007 12:17 ]
A tak sobie myślę a włąściwie to gdzieś wyczytałem, bo najpierw wymieniłem sondę lambda ( bo wszystko na to wskazywało, by zacząć najpierw od tego), ale po wymianie owej sondy nie zresetowałem komputera, może tu jest pies pogrzebany?
Czyli bogato...
Co pokazuje sonda lambda...? (sprawdź miernikiem napięcie na wtyczce oraz na wejściu komputera)
Cytat:
A tak sobie myślę a włąściwie to gdzieś wyczytałem, bo najpierw wymieniłem sondę lambda ( bo wszystko na to wskazywało, by zacząć najpierw od tego), ale po wymianie owej sondy nie zresetowałem komputera, może tu jest pies pogrzebany?
Nie ma konieczności resetowaniu kompa po wymianie sondy.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Zmierzyłem napięcie jak podają w opisie technicznym, czyli napiecie na przewodzie sygnałowym sondy ( czarny przewód ) - napiecia wacha się od 1,5 V do 1,8 V z częstotliwością około 2 sekundy, przy dużych obrotach zachowuje się podobnie.
piter34 napisał/a:
(sprawdź miernikiem napięcie na wtyczce oraz na wejściu komputera)
czy właśnie tak zmierzyłem to nie wiem - w tych sprawach jestem laikiem
tak, ale napięcie masz kosmiczne
Twoja sonda nie ma prawa takiego wytwarzać, chyba, że jest zmieniona przez kogoś na 2 voltową...
a czy nie mierzyłes przypadkiem na sondzie odpiętej?
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum