Wysłany: Czw Sie 30, 2007 14:34 [Freelander] Sygnalizator świec żarowych
Typ: TD4 Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam wszystkich,
Nie zapala mi się sygnalizator grzania świecy żarowej przy silniku Td4,
wcześniej miałem diesle i zawsze coś tam się paliło i wiedziałem kiedy dalej przekręcić.
Czy ktoś mi może pomóc i powiedzieć czy ta lampka tam jest, czy powinna się zapalać, a może zapala się tylko zimą?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 15, 2010 19:33, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 30, 2007 14:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Na duuży % powinna być. Moze się spaliła zarówka?? Możesz spróbować poświecić w kontrolki latarką i powinieneś zobaczyć, czy jest gdzieś symbol świecy żarowej.
Nie zapala mi się sygnalizator grzania świecy żarowej przy silniku Td4
Nie, żebym się znał , ale w niektórych autach załączanie się grzania świec uzależnione jest od temperatury zewnętrznej. Nie masz tego w instrukcji opisanego czasem?
Jeżeli o tym producent nie wspomina, to zostaje sprawdzić bezpieczniki, przekaźnik i czy dochodzi napięcie do świec.
Pomógł: 74 razy Dołączył: 28 Maj 2007 Posty: 625 Skąd: Opole
Wysłany: Czw Sie 30, 2007 20:07
Na tej oficjalnej stronie masz link do miejsca gdzie można pobrać instrukcje do konkretnego modelu i roku produkcji. Wg informacji, na stronie może być wymagana rejestracja, pobranie ma być bezpłatne:
www.landrover.co.uk/gb/en...fo_Overview.htm
Co jak co ale rysunek tablicy musi tam być.
WITAM . TAK JAK KOLEGA NAPISAŁ POWYŻEJ ŚWIECE ŻAROWE DZIAŁAJĄ DOPIERO PRZY 2 STOPNIACH . DODATKOWO JEST AGREGAT GRZEWCZY ///WEBASTO /// PRZY LEWYM NADKOLU
Witam,
dzięki za wszystkie podpowiedzi,
mam nadzieję że te 2 stopnie u mnie działają,
bo lampke namierzyłem,
a jak działa to webasto?
czy nie trzeba do tego pilota?
WITAM
MOŻNA ROSŻERZYĆ WEBASTO O DODATKOWE CZĘŚCI // ZEGAR I WIĄZKA /// I WTEDY MOŻNA PROGRAMOWAĆ NA GODZINĘ I WŁĄNCZA NADMUCH W ŚRODKU I OGRZEWA KABINĘ . A U CIEBIE TYLKO ZAŁĄNCZA SIĘ SAMO I DOGRZEWA SILNIK
a jak działa to webasto?
czy nie trzeba do tego pilota?
Poszukaj opisu na stronie www.roverki.pl - jest opis do R75, ale zasada działania będzie identyczna.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Wto Gru 25, 2007 21:42
No bo zanim odpalisz to boski czujnik twojej obecności przy samochodzie sprawdzi, czy jesteś blisko i jeśli tak to włączy turbosprężarkę i nagrzeje silnik, ciepłym powietrzem wtedy nie trzeba już świec żarowych.
Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum