Wysłany: Sro Sty 02, 2008 20:38 [R414] Dziwne zachowanie przy przyspieszaniu
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Może ktoś miał taką sytuację i będzie w stanie pomóc.
Zazwyczaj sytuacja występuje jak auto się rozgrzeje. Czasem zachowuje się jakby nie łapał na wszystkie gary albo miał złą mieszankę, nie chce przyspieszać. Przy lekkim dodawaniu gazu auto dostaje kangura. Dzieje się tak zarówno na gazie jak i na benzynie. Jak dłużej mu się przytrzyma gaz w jednej pozycji to po jakimś czasie załapuje i już jedzie normalnie, ale jak się tylko zatrzymam albo zmienię bieg to lubi się powtarzać. Generalnie nie zaobserwowałem żadnej ścisłej reguły.
Najgorsze, że byłem u kilku diagnostów i żaden nie był w stanie podłączyć się kompem żeby sprawdzić co jest grane.
Niedawno wymienione: świece, kable, sonda, kopułka + palec, zmieniony rozrząd wraz z pompą i uszczelniaczami, akku, filtr powietrza. Czyściłem także przepustnicę i niech teraz ktoś mądry powie w czym rzecz?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 02, 2011 22:41, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sty 02, 2008 20:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Gaz.....
To wszystko pewnie przez źle wyregulowany gaz w samochodzie.
Jedź do gazownika niech podreguluje albo sprawdzi usterkę. Autka na gaz nie posiadam więc ciężko mi pomóc jeżeli chodzi o silniczek zagazowany
_________________ -Nigdy nie rozmawiaj z idiotą.
Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.-
Gaz.....
To wszystko pewnie przez źle wyregulowany gaz w samochodzie.
Jedź do gazownika niech podreguluje albo sprawdzi usterkę. Autka na gaz nie posiadam więc ciężko mi pomóc jeżeli chodzi o silniczek zagazowany
Napisałem, że objaw występuje zarówno na gazie jak i na benzynie. Gaz regulowałem sam i jest lepiej wyregulowany niż to zrobili "specjaliści" montujący go. Może ktoś mi poda namiar gdzie można zrobić diagnostykę tego silnika?
u mnie bardzo podobne jak nie takie same objawy powodowala sonda lambda
jaka sonde zamontowales wtyczka oryginalna czy lutowane bylo
Lutowana. Nie podejrzewam jednak sondy. Jeżdżę czasem z podpiętym laptopem do kompa gazowego i mam wykres lambdy na podglądzie. Nic złego na nim się nie dzieje.
Wymieniłem przed wczoraj czujnik temperatury, ale nic to nie dało. Został czujnik położenia wału albo przepustnicy.
Na benzynie efekty są zdecydowanie mniej odczuwalne niż na gazie. Lekkie dodawanie gazu daje lepsze efekty niż szybkie wciśnięcie pedału. Przy gwałtownym wciśnięciu jest czasem kicha zupełna, szczególnie na gazie.
Polecam ECC Babice i pytaj o Mariusza Kierownika serwisu. Ja tez miałem takie objawy, brak mocy przy przyspieszaniu okazało sie ze komputer miał kilka błędów i najważniejsze sonda lambda jaka kupiłem była do dupy oryginalna kosztuje 350 zł . Najlepiej pojedz do serwisu podepną cię pod odpowiedni komputer i wszytko będzie jasne.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
chyba tez musz sie udac na dokladne sprawdenie silnika bo mam bardzo podobne objawy. Najgorzej jest jak chce kogos wyprzedzic a samochod nie ma mocy i nie chce przyspieszyc az w pewnym momecia wywala do przodu jak bym nitro odpalil
Witam, koszt 180 zł
sprawdzenie zaczyna sie od sprawdzenia ustawienia paska rozrządu cisninie na pompie paliwowej, a następnie ciśnienie w cylindrach na końcu podpinają samochód pod komputer.
U mnie wyszło że walnięta była sonda lambda. która wymieniłem pól roku wcześniej pozdrawiam i polecam ECC Babice. Może i nie najtańszy ale pewny byłem na kompie u dwóch spec-elektroników samochodowych każda wizyta 50 zł i na ich komputerach nie wykazywało żadnych błędów nawet sonda lambda działała
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum