Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam, mój rover na jałowym biegu ma za wysokie obroty tj. 1100 a wiem że powinien mieć mniej. Czy można to jakoś wyregulować szukałem ale znalazłem jedynie tematy o roverach z silnikami benzynowymi a nie w dieslu.
A drugie moje pytanie brzmi jak pozbyć sie czarnej chmury przy odpaleniu silnika?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 12, 2011 12:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Twój problem to na 99% za duża dawka paliwa, tzn - duże obroty spowodowane zbyt dużą dawką + chmura czarnego przy odpaleniu - paliwo nie przepalone się tym objawia, reguluje się to za pomocą odpowiedniego ustawienia w pompie wtryskowej, lub samą pompą - najlepiej mieć do tego celu podłączenie do kompa wtedy wiesz, ile masz i że nie za mało.
Luzujesz minimalnie 3 śruby na pompie i leciutko walisz trzonkiem młotka w dekielek, od lewej w stronę akumulatora zwiększasz, od akumulatora do lewej zmniejszasz.
generalnie bez wiedzy na ten temat, lub fachowca z boku i komputera bym tego nie ruszał
taka moja teza
_________________ Rover 600 2.0 SDi 99'
Ostatnio zmieniony przez kruszan Pon Lis 07, 2011 22:47, w całości zmieniany 1 raz
Ostrzegam iż każdy dłubie na swoją odpowiedzialność, ja nic nie wiem, ja się nie znam, ja tu nawet nie sprzątam
Informuję iż robiłem to mając auto podłączone pod komputer, wszystkie parametry były pod kontrolą i ścisłym nadzorem i na tej podstawie ustawiałem odpowiednie wartości.
negatywne konsekwencje samowoli lub złych ustawień (kilka mm ma znaczenie):
- zmiana kąta wtrysku / zwiększenie obrotów silnika / kopcenie auta / kłopoty z odpalaniem / brak możliwości uruchomienia samochodu / za mała dawka paliwa / za duża dawka paliwa / wybuch baku / rozsadzenie rury od intercoolera / zatrzymanie wiatraków chłodnicy / włączenie alarmu samochodu / brak reakcji na pedał hamulca i na hamulec ręczny / i wiele wiele innych...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum