Wysłany: Nie Lut 10, 2008 01:25
same ładownia to nie wszystko i może nie wystarczyć. Trzeba by sprawdzić poziom elektrolitu i dolać wody destylowanej jeśli wogóle jest taka możliwość. Wtedy naładować do pełna. I zobaczyć ile trzyma taki aku, gdy po np tygodniu jeżdzenia napięcie spadnie poniżej 12V to już można się rozglądać za nowym.
Odnośnie wyboru akumulatora to sprawdz na stronie Varty. Ja zawsze używałem Centra ale jakoś długo mi nie służą 1-2 lata, teraz spróbuje Varty. I nie kupuj jak największego (nawet jakby był tańszy) tylko taki jaki powinien być do twojego modelu, bo większy będzie poprostu bardziej obciążał alternator co przy pokonywaniu krótkich dystansów będzie tylko powodowało jego notoryczne niedoładowanie i szybszą śmierć.
no wiem weim ale mi sie nie chcesz szukac tak doglebnie, po co jak moge zapytac i jeszce moze czegos ciekawego i innego sie dowiem
_________________ chyniu
Yassu [Usunięty]
Wysłany: Nie Lut 10, 2008 20:55
Tak kup 60 Ah i przy -15 możesz pomarzyć o tym że odjedziesz z parkingu tak tak wiem w tym roku nie było zimy? Gdzieniegdzie było chyba ok -20 C brrrrrrr....(aż mnie ciary przeszły )
Ja kupiłem jakieś 3 m-ce temu Centre 72Ah, STANDARD nie pamiętam jaki ma prąd rozruchowy, ale coś chyba koło 680 A 299zł w Auchan Wroc Jeszcze dobre są Basic czy jakoś tak też ze stajni Centry (takie ciut gorsze można powiedzieć).
Na razie wszystko jest ok
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 08:47
azor77 napisał/a:
[...] i tam masz jasno napisane zgodnie z instrukcją 75 Ah [...]
Może tam jest błąd? wg strony Varty do 'ROVER 220 SDi' powinien być 60Ah 540A D59. Akurat do mojego silnika też akumulator ma takie same parametry więc kupiłem 60/540 tylko że D24, a do roverka 200 jest D59 (1.5cm niższy). Te co podałem to model 'blue dynamic', jest jeszcze 'silver dynamic' który ma większy prąd rozruchowy bo 600A, natomiast jest to kosztem jakichś tam cieńszych płyt, poprostu akumulator jest bardziej wysilony może krócej żyć niż standardowy model.
o to ze zadajesz pytania które były wielokrotnie wałkowane na forum. Wpisanie frazy: 220+akumulator daje 24 tematy i w większości z nich jest odpowiedź na Twoje pytanie. Inne Twoje pytania też już były omawiane wcześniej na forum. Może trzeba wiecej niż 2x korzystać z szukajki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum