Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam
Jestem swiezakiem, dzisiaj kupilem sobie R620SDi no i mam problem na dobry poczatek. Otoz szyba kierowcy otwiera sie tylko na jednej prowadnicy gdyz druga sie "zuzyla". I jeden pan mowi ze trzeba caly mechanizm zmienic, a inny ze wystarczy jakas tulejke dorobic. Moje pytanie dotyczy obrania prostszej drogi, ile moze kosztowac mechanizm opuszczania szyby? Lub...w jaki inny sposob moge naprawic?
Dzieki za pomoc i pamietajcie, co zlego to nie ja
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Sty 22, 2011 01:15, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lut 08, 2008 21:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No to tak z dorabianiem może być problem bo to prawdopodobnie poszła Ci rolka z tworzywa sztucznego, ona jest do ramienia mechanizmu przynitowana wiec najpierw jest problem z rozebraniem a później ze złożeniem ale da się to zrobić, lepszym rozwiązaniem jest wymiana całego mechanizmu, bo dorabiany może giąć całe ramie lub się blokować (tak jak to u mnie było) więc mnie też czeka wymiana całego mechanizmu
Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Posty: 139 Skąd: Brzeg Dolny/Wrocław
Wysłany: Sob Lut 09, 2008 18:30
U mnie było to samo, kupiłem nowy mechanizm a po tygodniu mój ojciec przyniósł mi naprawiony mechanizm, wystarczy rozwiercić nit dorobić u znajomego tokarza kółeczko i z powrotem zanitować, pasuje idealnie. Na allegro kiedyś był dostępny "zestaw naprawczy" w postaci gotowego kółeczka i nitu.
ja jeszcze do pełni szczęścia polecam posmarować prowadnice szyb na całej długości także wewnątrz drzwi (czyli trzeba zdjąć tapicerke) smarem silikonowym w sprayu chodzą wtedy idealnie.
O to ciekawy ten problem sie robi...na alledrogo pytalem to caly mechanizm kosztuje 220 zl (uzywany z rozbieranego auta) ile moze nowy kosztowac? chyba ze drzwi se wymienie
tiruces jak Tobie ojciec przyniosl mechanizm z dorobionym koleczkiem to sprawdzales go? Bo moze nie ma sensu dorabiac bo co jakis czas bedzie sie to psulo jak w przypadku herc'a
Wysłany: Nie Lut 10, 2008 21:34
herc a może masz krzywą prowadnicę, albo coś z mocowaniem szyby do mechanizmu opuszczania jest nie tak, ja tego naprawionego mechanizmu nie sprawdzałem
Wysłany: Nie Lut 10, 2008 22:09
nie mam już niestety tego mechanizmu, ale Twój przypadek jest naprawdę ciekawy, ja bym jeszcze raz sprawdził prowadnice, może gdzieś do szyby nie przylega, albo spróbować lekko ją podgiąć, a jak nie pomoże to spróbuj wybrać się do jakiegoś mechaniora, który zajmuje się szybami samochodowymi
u mnie to wyglądało tak że słabo mi chodziła szyba od kierowcy, szła do góry potem zwalniała i ledwo szła ale powoli powoli sie domykała. Myślałem że to kwestia regulacji. zacząłem sie bawić i było jeszcze gorzej bo właśnie zaczęła mi wypadać szyba. Przykręciłem ją tzn mechanizm na ślady gdzie orginalnie był przykręcony do drzwi ale ułamało mi sie kółeczko szyba zaczęła chodzić dobrze i szybko dopiero po nasmarowaniu prowadnic tym sprayem silikonowym. Ale kółeczko sie całkiem rozwaliło i to ramie wypada z prowadnicy po której jeździ.
kwestia wypadania szyby to że może być źle przykręcony mechanizm tzn trzeba by było go wyregulować, i koniecznie nasmarować te prowadnice i cały mechanizm tyle że mechanizm zwykłym smarem. Wtedy chodzi ładnie i lekko tak jak pozostałe 3 szyby u mnie. Po nasmarowaniu chodzą jak warioty
a co do różnicy to pewnie kwestia dozowania, w sprayu sie łatwiej dostać do niektórych miejsc i lepiej pewnie spenetruje niż wyciskany z tubki.
u mnie to jest tak jak włożę szybę do prowadnicy i wszystko po dokręcam tak jak ma być szyba dwa razy przejdzie bez problemu a później wyskakuje s prowadnic i mi ramie gnie
Byłem z tym już u mechanika posprawdzał pomierzył i on mi nawet tą rolkę dorabiał chwilkę działało tak przez tydzień a później szyba wyskoczyła z prowadnic tak ramię wygięło że rolka pękła
tiruces ile zaplaciles za nowy mechanizm? i gdzie go kupiles (na miescie czy na necie)?
No i po problemie, rolka dorobiona, nit dorobiony, jak testowalem to szyba malo mi reki nie uciela tak szaleje dzieki wielkie za zainteresowanie moim problemem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum