Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam.
mam problem z odpaleniem mojego ROVERka:/ sprawa jest taka ze jak jest mroz i jest sucho to autko odpali ale jak jest pogoda wilgotna to moge krecic nim do upadlego i tak nieodpali.. Gdy probowalem go zaciagac to odpalal tak po 3 KM jazdy na drugim lub trzecim biegu... jak juz autko odpalilo to na wolnych obrotach bylo wszystko OK ale gdy dodawalem troche gazu zaczynal sie jakby dusic tak jakbym go zalewal... swiece i kable kopulka i palec wymienilem moze 2k km na nich zrobilem (ale na starym sprzecie tez tak bylo..i efekt ciagle ten sam)Byl u mnie pan z ADAC i stwierdzi ze swiece sa mokre i dlatego niepalil ale mi sie zdaje zo to niejest glowna przyczyn bo mialem taka dziwna sytuacje bedac w trasie tuz pod domem po przejechaniu 350km wjechalem na kaluze i auto mi odrazu zgaslo.... Czy to moze jest wtyczka czujnika temperatury silnika, iskra jest i paliwo tez podaje.
Prosze o wasza rade
z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Sty 03, 2011 21:58, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 20, 2008 09:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sro Lut 20, 2008 20:17 Re: [416 Si Lux 97r.] Problem z odpaleniem podczas wilgoci
Lapa napisał/a:
Gdy probowalem go zaciagac to odpalal tak po 3 KM jazdy na drugim lub trzecim biegu...
Ciesz sie, ze wogole Ci odpala. Żadnego silnika z paskiem rozrządu, a szczególnie tego nie odpala się na zaciąg.
Sprawdz stan glownego przewodu od kopulki do cewki. Po takich zabiegach sprawdzilbym tez ustawienie rozrzadu.
_________________ Above all, it's a Rover
Rover 820Si 96' & FSO 1500C 83' & MG ZS180 05' & Renault Espace IV 09'
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Lut 2008 Posty: 53 Skąd: Berlin
Wysłany: Sro Lut 20, 2008 21:12
Senn napisał/a:
Ciesz sie, ze wogole Ci odpala. Żadnego silnika z paskiem rozrządu, a szczególnie tego nie odpala się na zaciąg.
sorry ale jakos pierwszy raz slysze zeby niemozna bylo odpalac auta na zapych.... i pomimo zaciagu auto dobrze mi odpala jak niema wilgoci
ja chyba najpierw zaczne od zmiany cewki potem wymienie jeszcze raz kable jak to niepomoze. Pytales sie czy sa dwie bo koles ze sklepu mowil mi ze tam potrzeba dwie i koszt jednej to 25 euro...
Wysłany: Czw Lut 21, 2008 18:52
za wielka ta klutnia niebyla kazdy i tak zrobi to co uwaza za stosowne....
no cewka juz zamowiona koszt to 62 euro...
powiedzcie jescze czy dam rade to samemy wymienic na parkingu (podniesiony na lewarku) czy na kanal bym musial wjecha albo do mechanika??
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 16:51
wielkie dzieki za pomoc
cewak juz kupiona teraz tylko zalozyc i czekac na obfity deszcz
zjednym mam klopot z glowy ale znalazlem dwa kolejne
1. to podczas jazdy strasznie cos buczy w jakims kole czytajac inne tematy sadze ze to moze czesami byc lozyskoale pewnosci niemam...
2. wczoraj nad ranem godz 4 byl mroz no i wszystko byloby ok ale prawy kierunkowzskaz mi sie niewlancza jak jest tak zimno zauwazylem to juz tez wczesniej jak juz auto bylo rozgrzane to bylo ok ale jak zimny to sie niepali tylko po jakims czasie sie wlanczy od 30 sek do 2 min...
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 19:15
Lapa napisał/a:
2. wczoraj nad ranem godz 4 byl mroz no i wszystko byloby ok ale prawy kierunkowzskaz mi sie niewlancza jak jest tak zimno zauwazylem to juz tez wczesniej jak juz auto bylo rozgrzane to bylo ok ale jak zimny to sie niepali tylko po jakims czasie sie wlanczy od 30 sek do 2 min...
Prawy, ale który prawy? Obejrzyj kabelki przy nim, przeczyść, dociśnij, zabezpiecz.
Ja bym obstawiał przełącznik przy kierownicy - najwyraźniej nie kontaktuje w tą stronę
Odepnij kostkę od niego i sprawdź, czy ma przejście odpowiednie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum