Wysłany: Nie Lut 24, 2008 19:02 [R200 1.4 16V 99r] stukanie w silniku
Witam wszystkich . Mam maly problem posiadam ROVERA 200 seria 214 rok 1999 poj.1.4 16V z gazem i ostatnio ni stad ni z owad zaczelo mi cos stukac w silniku stukanie dochodzi z lewej strony samochodu stojac do niego przodem tak jakby zawory moze rozrzad . Na poczatku myslalem ze czas wymienic olej wiedz wymienilem ale dalej stuka znajomy mi powiedzal zebym kupil preparat DOKTOR i wlal go powiedzal ze jesli to zawory to przestanie stukac wiedz kupilem i nic nie pomoglo dalej stuka,dodam jeszcze ze nie ma ruznicy czy silnik jest zimny czy cieply czy jezdze na gazie czy na bezynie stukanie jest takie samo . Czy ktos moze mi podpowiedziec co to moze byc .
Ostatnio zmieniony przez giewu Pon Lut 25, 2008 09:13, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 19:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
może opisz dokładniej to stukanie ... czy np. wzrasta wraz z obrotami silnika, czy jest to dźwięk metaliczny czy bardziej głuchy, czy na pewno dobiega ze strony, o której napisałeś, a jeśli jest możliwym to nagraj (np. telefonem) ten dźwięk i wrzuć na forum jako załącznik ... może ktoś Ci coś pomoże
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
może to rzeczywiście, któryś z zaworów, a może np. popychacz hydrauliczny
spróbuj dokładniej zdiagnozować miejsce, z którego ten dźwięk dochodzi (najprostsza metoda to tzw. stetoskop - czyli przyłóż ucho do np. śrubokręta, a następnie przykładaj śrubokręt do silnika bądź jego elementów w okolicy hałasu)
jeśli precyzyjniej określisz miejsce hałasu to i diagnoza będzie szybsza i trafniejsza
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Żeby mieć pewność musisz zajrzeć do środka. Ja w moim R miałem to samo(metaliczne stuki) sprawdziłem wszystko i okazało się że uszkodzony jest sworzeń tłoka... Ale to rzadki przypadek. Zdejmij pokrywę i zacznij od sprawdzenia popychaczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum