Wysłany: Nie Mar 02, 2008 14:04 [R 200] Problem z zapalaniem przy kiepskiej pogodzie
Witam,
z góry przepraszam jeśli temat był już omawiany ale nie potrafiłem przeszukać forum.
Zatem mam problem z roverkiem 200 silnik 1.4 16V, problem polega na bezproblemowym zapalaniu podczas ciepłych suchych dni, niezależnie od tego czy silnik jest rozgrzany czy nie.
Jednak gdy pogoda się psuje - niższa temperatura, deszcz, duża wilgotność itp. samochód nie odpala, rozrusznik kręci jak szalony więc to nie akumulator. Podczas kręcenia czasami silnik prycha jakby chciał już odpalić ale nie odpala.
Żeby było ciekawiej, wystarczy go w takiej chwili wziąć na "po pych" i odpala po pierwszym "przełamaniu" silnika - czyli od razu. Jeśli po takim odpaleniu na "po pych" zaraz go zgaszę to znowu nie mogę go odpalić. Jeśli jednak się rozgrzeje, wskaźnik temperatury dojdzie do prawie połowy i obroty spadną do około 900 to po zgaszeniu odpala już normalnie.
Wymieniłem już cewkę, kiedyś przy takich objawach wymieniałem też świece. Mam też nowy "używany" czujnik położenia wału korbowego. Mój mechanik sprawdził kable WN. I ciągle żadnej zmiany. Przed chwilą gmerałem przy wtyczce czujnika temperatury wody aby sprawdzić czy nie zaśniedziała ale to też nie to.
Rozumiem, że mogę jeszcze wymienić czujnik położenia wału korbowego, czujnik hala, kable do tych czujników, kable WN, rozdzielacz i świece. Z tym że chciałbym poznać prawdziwą przyczynę takiego zachowania.
Pozdrawiam,
Paweł W.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 02, 2008 14:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Podobny przypadek byl omawiany przeze mnie jakis czas temu (R214i 8V). W chlodne wilgotne dni nie chcial odpalac lub odpalal za entym razem.
Przyczyna jak sie okazalo byla banalna i chodzilo dokladnie o wiazke kabli ktora wchodzila od dolu w komputer (wtyczka bardzo lekko obluzowana - prawie nie wyczuwalnie).
Sprobuj, kiedy nie zapala, lekko uderzyc/sturchnac w komputer -> jesli po tej operacji silnik "zaskoczy" to znaczy ze musisz uszczelnic polaczenie wiazki ktora polaczona jest z komputerem.
Pozdrawiam
P.S. Oczywisicie nie moge zapewnic ze u Ciebie jest identyczny problem ale objawy sa te same.
Jednak gdy pogoda się psuje - niższa temperatura, deszcz, duża wilgotność itp. samochód nie odpala,
Najczęstszą przyczyną takich problemów jest słaba kondycja elementów układu zapłonowego (świece, przewody WN, palec, kopułka, w ostateczności cewka zapłonowa).
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
zobacz jak wyglada palec i kopulka.
u mnie po wymianie jest odczuwala poprawa przy odpalaniu ( i nie tylko przy tym..)
koszt miski, sam mozesz to zrobic
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum