Wysłany: Pią Mar 07, 2008 11:51 Odzyskanie pieniędzy
Witam Panów i Panie
Mam taki problem...
Zakupiłem przepustnicę, miała być od MG ZR 160 a przysłali mi od MG ZR 105...Więc zadzwoniłem do sprzedawcy i wyjaśniłem mu, co i jak... Ten postanowił mi oddać gotówkę, ( bo zły towar przysłał)
Prosił mnie o wysłanie paczki do jego Firmy i przesłanie smsem danych do zwrotu gotówki,więc tak zrobiłem. Po kilku dniach żadnej kasy na kącie ani nic...Więc piszę E-maila do magazynu/pani, której między innymi się zajmuje zwrotami, przelewami. Dowiedziałem się tylę, że kasa do mnie nie wyszła i że nadadzą ją z dniem jutrzejszym przekazem pocztowym( kasa miała wyjść przekazem dnia 27.02.2008 ). Nic do mnie jeszcze nie dotarło, napisałem E-maila z zapytaniem czy gotówka została wysłana i chcę na dowód ksero potwierdzenia przekazu o nadaniu gotówki...Sprzedający milczy, napisałem dziś jeszcze jednego E-maila, ale nikt nie odpisuje, na telefon do magazynu też nikt nie odpowiada, co radzicie??
Kwota to 225 zł
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 07, 2008 11:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 12:40
Cytat:
Masz potwierdzenie nadania paczki z częścią?
Maile wydruku i zachowaj na komputerze także ich odpowiedzi.
Mam wszystko: nadania paczki, przelewu, e-maile
general_p napisał/a:
W jaki sposób zamawiałeś towar?
Jeden sprzedawca oferował całego MG ZR na części miał pełno powystawianych...więc napisałem do niego czy posiada taką przepustnice MG ZR 160 52mm, odpisał iż posiada takową... Więc zamówiłem a przyszła zwykła od 1.4
jak wplywa przepustnica od zr 160 w przypadku 1.4SI?? czy w takim przypadku nie trzeba poprawiac kanałów dolotowch aby zobaczyc efekty
Co do tematu to czy klikales na kup teraz?? bo bez tego pozostaje Ci jedynie proces na drodze cywilnej. Idziesz na policje i zglaszasz przestępstwo wyłudzenia. Oni po 2 tygodniach przysylaja Ci kwitek ze sprawa została rozpoczęta. Możesz podejść do rzecznika praw konsumenta. Gosc dostanie nalot z niku. Mozesz go podpieprzyc do skarbowki to tez bedzie mial nalot
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 13:13
michone napisał/a:
jak wplywa przepustnica od zr 160 w przypadku 1.4SI?? czy w takim przypadku nie trzeba poprawiac kanałów dolotowch aby zobaczyc efekty
Zapytaj zouzy ona ma przepustnice od Zr... ja miałem mieć ale mnie wyjeb...w kosmos
michone napisał/a:
Co do tematu to czy klikales na kup teraz?? bo bez tego pozostaje Ci jedynie proces na drodze cywilnej. Idziesz na policje i zglaszasz przestępstwo wyłudzenia. Oni po 2 tygodniach przysylaja Ci kwitek ze sprawa została rozpoczęta. Możesz podejść do rzecznika praw konsumenta. Gosc dostanie nalot z niku. Mozesz go podpieprzyc do skarbowki to tez bedzie mial nalot
W tym wypadku proces cywilny...Ale wolał bym tego uniknąc, lepiej jak by ktoś tam podjechał i zrobił dym w moim imieniu bo ja mam za daleko
W poniedziałęk będę tam jeszcze dzwoniłi ( próbował dodzwonić ) i ich postrasze trochę
W art-bizarze chca 200zl za przepustnice 52mm. A co do pieniedzy to bym poczekal jeszcze troche, przekaz pieniezy poczta polska idzie pare dni niestety.
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 13:31
Auto Breakers
Ul. Długa 2
67-100 Nowa Sól
Laska niby zrobiła przekaz pocztowy( koleś mówił, że zrobi mi przelew na konto normalnie ) a one różnie idą, ale 27 wysłała dziś mamy 8 i jeszcze by nie było...
[ Dodano: Sob Mar 08, 2008 13:33 ]
Cytat:
W art-bizarze chca 200zl za przepustnice 52mm
Dzwoniłem ostatnio i nie mają, koleś powiedział, że zapisał sobie mojego E-maila i jak tylko jakąś dostanie daje mi cyne
Prowadzilem kiedys ze znajomym sklep internetowy i pamietam , ze przelewy pocztowe szly czasem nawet dwa tygodnie , natomiast przekaz pocztowy raczej w ciagu tygodnia dochodzil. Wiec rzeczywiscie, trzeba sie zaczac juz upominac jesli ciagnie sie to od 27lutego.
Co do art bizaru to dowiadywalem sie ze dwa miesiace temu, wiec mozliwe ze juz nie maja tej przepustnicy.
Mozesz go podpieprzyc do skarbowki to tez bedzie mial nalot
No teraz robią naloty na handel internetowy w zakresie niezaewidencjonowanej sprzedaży. Często legalni sprzedawcy nie ewidencjonują sprzedaży wykonanej przez internet. Zajmują się tym UKSy . Nowa Sól podlega pod UKS w Zielonej Górze. Może ich postrasz i przeleją te pieniądze (jeśli już nie idą do Ciebie).
Jeśli chodzi o sprawę cywilną to wystarczy złożyć pozew w postępowaniu nakazowym, dobrze by było ich najpierw wezwać do zapłaty listem poleconym. razem z pozwem należy uiścić opłatę sądową. Właściwym Sądem jest sąd w Nowej Soli. Sąd na posiedzeniu wydaje (lub nie) wyrok nakazowy. Po uprawomocnieniu nadaje się klauzulę wykonalności (z urzędu, ale dobrze by było po nią wystąpić do Sądu) z klauzulą idziesz do komornika. Jeśli wpłaciłeś im kasę na konto podajesz komornikowi konto. I po sprawie (chyba że konto nie jest ich lub jest puste). To w takim dużym uproszczeniu. Osobiście uważam, że nie powinno się takich spraw odpuszczać. Ciebie zrobią w konia, zrobią następnego i następnego i zbierze się niezła kasa.
Zapytaj zouzy ona ma przepustnice od Zr... ja miałem mieć ale mnie wyjeb...w kosmos
Czuję się wywołana do odpowiedzi
Przepustnice z Art Bizar chyba ja dorwałam.
Nie wiem jak wpływa na 1.4 u mnie zrobił sie przyjemny dźwięk i mam wrażenie, że lepiej się wkręca na obroty, no i chyba więcej pali ale jeżdżę na tej przepustnicy 1 bak więc do końca nie wiem. Nie wiem może by trzeba auto znowu do kompa podłączyć?
Przepustnicę wymieniałam nie z kaprysu tylko dlatego, że moja padła no, a jak już robiłam to wymieniłam sobie na taką. Dlatego też ciężko mi zauważyć efekty, bo dość długo jeździłam na zepsutej i auto na luzie kręciło mi do 3tyś. i już nie pamiętam jak było jak było dobrze w serii
Trochę nakręciłam, ale dopiero weszłam do domu i padam na ryjek
wypełniasz i wysyłasz do Sądu. Pamiętaj, żeby opłacić pozew. W Twoim przypadku to będzie 30 zł. Pieniądze możesz przelać na konto Sądu, wpisując w tytule przelewu strony. Pomożesz tak Pani w księgowości. Możesz też przykleić znaki opłaty sądowej na pozwie. Do kupienia w kasie Sądu. Pozew możesz też złożyć osobiście.
Jeżeli nie prowadzisz działalności gospodarczej to pozew składasz do Wydziału Cywilnego. Jeżeli jesteś przedsiębiorcą to do Wydziału Gospodarczego. W tym ostatnim przypadku musisz koniecznie dołączyć dowód doręczenia albo nadania wezwania do zapłaty pozwanemu. Dołącz wszystkie papiery. Dowód odesłania zakupionego towaru, fakturę itp. Wszystko składasz w dwóch egzemplarzach. Dla Sądu i strony pozwanej. Jeżeli wszystko będzie OK, to dostajesz nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym i idziesz do Komornika. Niczym się nie martwisz. Jeżeli koleś złoży sprzeciw od nakazu to troszkę to potrwa, ale i tak warto.
Pamiętaj, żeby uzasadnić właściwość Sądu. Przepisy art. 27-37 k.p.c.
Jak coś to służę pomocą.
Ostatnio zmieniony przez przemciooo Nie Mar 09, 2008 19:16, w całości zmieniany 4 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum