Forum Klubu ROVERki.pl :: Odzyskanie pieniędzy
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odzyskanie pieniędzy
Autor Wiadomość
kolin 

Wysłany: Pią Mar 07, 2008 11:51   Odzyskanie pieniędzy

Witam Panów i Panie

Mam taki problem...

Zakupiłem przepustnicę, miała być od MG ZR 160 a przysłali mi od MG ZR 105...Więc zadzwoniłem do sprzedawcy i wyjaśniłem mu, co i jak... Ten postanowił mi oddać gotówkę, ( bo zły towar przysłał)

Prosił mnie o wysłanie paczki do jego Firmy i przesłanie smsem danych do zwrotu gotówki,więc tak zrobiłem. Po kilku dniach żadnej kasy na kącie ani nic...Więc piszę E-maila do magazynu/pani, której między innymi się zajmuje zwrotami, przelewami. Dowiedziałem się tylę, że kasa do mnie nie wyszła i że nadadzą ją z dniem jutrzejszym przekazem pocztowym( kasa miała wyjść przekazem dnia 27.02.2008 ). Nic do mnie jeszcze nie dotarło, napisałem E-maila z zapytaniem czy gotówka została wysłana i chcę na dowód ksero potwierdzenia przekazu o nadaniu gotówki...Sprzedający milczy, napisałem dziś jeszcze jednego E-maila, ale nikt nie odpisuje, na telefon do magazynu też nikt nie odpowiada, co radzicie??

Kwota to 225 zł

SPAMU¦

Wysłany: Pią Mar 07, 2008 11:51   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

piter34 

Rover 800

Wysłany: Pią Mar 07, 2008 12:45   

kolin napisał/a:
Sprzedający milczy, napisałem dziś jeszcze jednego E-maila, ale nikt nie odpisuje, na telefon do magazynu też nikt nie odpowiada, co radzicie??

Wysłać wezwanie do zapłaty.

kolin 

Wysłany: Pią Mar 07, 2008 16:19   

W poniedziałek mu to wyślę mam nadzieje, że poskutkuję

Swoją drogą Piter dzięki nie wiedziałem, że takie coś jest :wink:

general_p 

Wysłany: Sob Mar 08, 2008 12:23   

Masz potwierdzenie nadania paczki z częścią?
Maile wydruku i zachowaj na komputerze także ich odpowiedzi.

[ Dodano: Sob Mar 08, 2008 12:23 ]
kolin napisał/a:
Zakupiłem przepustnicę, miała być od MG ZR 160 a przysłali mi od MG ZR 105

W jaki sposób zamawiałeś towar?

kolin 

Wysłany: Sob Mar 08, 2008 12:40   

Cytat:
Masz potwierdzenie nadania paczki z częścią?
Maile wydruku i zachowaj na komputerze także ich odpowiedzi.

Mam wszystko: nadania paczki, przelewu, e-maile

general_p napisał/a:
W jaki sposób zamawiałeś towar?

Jeden sprzedawca oferował całego MG ZR na części miał pełno powystawianych...więc napisałem do niego czy posiada taką przepustnice MG ZR 160 52mm, odpisał iż posiada takową... Więc zamówiłem a przyszła zwykła od 1.4

michone 

Wysłany: Sob Mar 08, 2008 12:59   

jak wplywa przepustnica od zr 160 w przypadku 1.4SI?? czy w takim przypadku nie trzeba poprawiac kanałów dolotowch aby zobaczyc efekty ??

Co do tematu to czy klikales na kup teraz?? bo bez tego pozostaje Ci jedynie proces na drodze cywilnej. Idziesz na policje i zglaszasz przestępstwo wyłudzenia. Oni po 2 tygodniach przysylaja Ci kwitek ze sprawa została rozpoczęta. Możesz podejść do rzecznika praw konsumenta. Gosc dostanie nalot z niku. Mozesz go podpieprzyc do skarbowki to tez bedzie mial nalot :)

kolin 

Wysłany: Sob Mar 08, 2008 13:13   

michone napisał/a:
jak wplywa przepustnica od zr 160 w przypadku 1.4SI?? czy w takim przypadku nie trzeba poprawiac kanałów dolotowch aby zobaczyc efekty

Zapytaj zouzy ona ma przepustnice od Zr... ja miałem mieć ale mnie wyjeb...w kosmos :evil:

michone napisał/a:
Co do tematu to czy klikales na kup teraz?? bo bez tego pozostaje Ci jedynie proces na drodze cywilnej. Idziesz na policje i zglaszasz przestępstwo wyłudzenia. Oni po 2 tygodniach przysylaja Ci kwitek ze sprawa została rozpoczęta. Możesz podejść do rzecznika praw konsumenta. Gosc dostanie nalot z niku. Mozesz go podpieprzyc do skarbowki to tez bedzie mial nalot

W tym wypadku proces cywilny...Ale wolał bym tego uniknąc, lepiej jak by ktoś tam podjechał i zrobił dym w moim imieniu bo ja mam za daleko :mrgreen:

W poniedziałęk będę tam jeszcze dzwoniłi ( próbował dodzwonić ) i ich postrasze trochę

michone 

Wysłany: Sob Mar 08, 2008 13:22   

a gdzie to ?? ( przelew poczta ostatnio szedl do mnie 5 dni)

hoosar 

Wysłany: Sob Mar 08, 2008 13:29   

W art-bizarze chca 200zl za przepustnice 52mm. A co do pieniedzy to bym poczekal jeszcze troche, przekaz pieniezy poczta polska idzie pare dni niestety.

kolin 

Wysłany: Sob Mar 08, 2008 13:31   

Auto Breakers

Ul. Długa 2

67-100 Nowa Sól

Laska niby zrobiła przekaz pocztowy( koleś mówił, że zrobi mi przelew na konto normalnie ) a one różnie idą, ale 27 wysłała dziś mamy 8 i jeszcze by nie było...

[ Dodano: Sob Mar 08, 2008 13:33 ]
Cytat:
W art-bizarze chca 200zl za przepustnice 52mm

Dzwoniłem ostatnio i nie mają, koleś powiedział, że zapisał sobie mojego E-maila i jak tylko jakąś dostanie daje mi cyne

hoosar 

Wysłany: Sob Mar 08, 2008 14:58   

Prowadzilem kiedys ze znajomym sklep internetowy i pamietam , ze przelewy pocztowe szly czasem nawet dwa tygodnie :o , natomiast przekaz pocztowy raczej w ciagu tygodnia dochodzil. Wiec rzeczywiscie, trzeba sie zaczac juz upominac jesli ciagnie sie to od 27lutego.

Co do art bizaru to dowiadywalem sie ze dwa miesiace temu, wiec mozliwe ze juz nie maja tej przepustnicy.

general_p 

Wysłany: Nie Mar 09, 2008 11:33   

michone napisał/a:
Mozesz go podpieprzyc do skarbowki to tez bedzie mial nalot

No teraz robią naloty na handel internetowy w zakresie niezaewidencjonowanej sprzedaży. Często legalni sprzedawcy nie ewidencjonują sprzedaży wykonanej przez internet. Zajmują się tym UKSy . Nowa Sól podlega pod UKS w Zielonej Górze. Może ich postrasz i przeleją te pieniądze (jeśli już nie idą do Ciebie).
Jeśli chodzi o sprawę cywilną to wystarczy złożyć pozew w postępowaniu nakazowym, dobrze by było ich najpierw wezwać do zapłaty listem poleconym. razem z pozwem należy uiścić opłatę sądową. Właściwym Sądem jest sąd w Nowej Soli. Sąd na posiedzeniu wydaje (lub nie) wyrok nakazowy. Po uprawomocnieniu nadaje się klauzulę wykonalności (z urzędu, ale dobrze by było po nią wystąpić do Sądu) z klauzulą idziesz do komornika. Jeśli wpłaciłeś im kasę na konto podajesz komornikowi konto. I po sprawie (chyba że konto nie jest ich lub jest puste). To w takim dużym uproszczeniu. Osobiście uważam, że nie powinno się takich spraw odpuszczać. Ciebie zrobią w konia, zrobią następnego i następnego i zbierze się niezła kasa. :evil:

zouza 

Wysłany: Nie Mar 09, 2008 18:22   

kolin napisał/a:
michone napisał/a:
jak wplywa przepustnica od zr 160 w przypadku 1.4SI?? czy w takim przypadku nie trzeba poprawiac kanałów dolotowch aby zobaczyc efekty

Zapytaj zouzy ona ma przepustnice od Zr... ja miałem mieć ale mnie wyjeb...w kosmos :evil:

Czuję się wywołana do odpowiedzi :mrgreen:
Przepustnice z Art Bizar chyba ja dorwałam.
Nie wiem jak wpływa na 1.4 :P u mnie zrobił sie przyjemny dźwięk i mam wrażenie, że lepiej się wkręca na obroty, no i chyba więcej pali :/ ale jeżdżę na tej przepustnicy 1 bak więc do końca nie wiem. Nie wiem może by trzeba auto znowu do kompa podłączyć? :roll:
Przepustnicę wymieniałam nie z kaprysu tylko dlatego, że moja padła no, a jak już robiłam to wymieniłam sobie na taką. Dlatego też ciężko mi zauważyć efekty, bo dość długo jeździłam na zepsutej i auto na luzie kręciło mi do 3tyś. i już nie pamiętam jak było jak było dobrze w serii :mrgreen:
Trochę nakręciłam, ale dopiero weszłam do domu i padam na ryjek :roll:

przemciooo 

Wysłany: Nie Mar 09, 2008 19:08   

Jeżeli nie dostaniesz kasy to nic prostszego, jak sprawa w Sądzie
Ze stronki
http://www.ms.gov.pl/sprawy_cywilne/form1_p.pdf

ściągasz formularz P. Do tego ewentualnie formularz WD

http://www.ms.gov.pl/sprawy_cywilne/form2_wd.pdf

wypełniasz i wysyłasz do Sądu. Pamiętaj, żeby opłacić pozew. W Twoim przypadku to będzie 30 zł. Pieniądze możesz przelać na konto Sądu, wpisując w tytule przelewu strony. Pomożesz tak Pani w księgowości. Możesz też przykleić znaki opłaty sądowej na pozwie. Do kupienia w kasie Sądu. Pozew możesz też złożyć osobiście.
Jeżeli nie prowadzisz działalności gospodarczej to pozew składasz do Wydziału Cywilnego. Jeżeli jesteś przedsiębiorcą to do Wydziału Gospodarczego. W tym ostatnim przypadku musisz koniecznie dołączyć dowód doręczenia albo nadania wezwania do zapłaty pozwanemu. Dołącz wszystkie papiery. Dowód odesłania zakupionego towaru, fakturę itp. Wszystko składasz w dwóch egzemplarzach. Dla Sądu i strony pozwanej. Jeżeli wszystko będzie OK, to dostajesz nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym i idziesz do Komornika. Niczym się nie martwisz. Jeżeli koleś złoży sprzeciw od nakazu to troszkę to potrwa, ale i tak warto.
Pamiętaj, żeby uzasadnić właściwość Sądu. Przepisy art. 27-37 k.p.c.
Jak coś to służę pomocą.
Ostatnio zmieniony przez przemciooo Nie Mar 09, 2008 19:16, w całości zmieniany 4 razy  

zouza 

Wysłany: Nie Mar 09, 2008 19:09   

przemciooo, na rozwodach też się znasz? ;)

przemciooo 

Wysłany: Nie Mar 09, 2008 19:11   

Heh, osobiście nie przerabiałem. Brak żony :jezor:
Ale jak mogę pomóc to nie ma sprawy :mrgreen:

zouza 

Wysłany: Nie Mar 09, 2008 19:17   

przemciooo napisał/a:
Heh, osobiście nie przerabiałem. Brak żony :jezor:
Ale jak mogę pomóc to nie ma sprawy :mrgreen:

To jak się zbiorę w sobie wyślę pw z paroma pytaniami żeby publicznie brudów nie wywlekać ;)

przemciooo 

Wysłany: Nie Mar 09, 2008 19:18   

Nie ma sprawy. Już ja go załatwię :mrgreen:

kolin 

Wysłany: Nie Mar 09, 2008 21:34   

przemciooo,

Dzięki za porady, jak w czymś się pogubię to się odezwę do ciebie :mrgreen:

mundek131 

Rover 200

Wysłany: Wto Mar 11, 2008 19:30   

przemciooo, to ja chyba mam romans do ciebie :wink: ale też na PW, ok?

Odpowiedz do tematu