Wysłany: Sob Mar 15, 2008 22:28 [R200 1.4 8V 98r] Jaki olej pod instalacje
Witam chcialbym zapytac fachowcow jaki olej wlac do mojego roverka 1.4 8V 133k km w ktorym niedawno zalozylem instalacje gazowa IV generacji? mysle nad polsyntetykiem 5W40 co o tym myslicie. chodzi mi o to zeby byla wieksza lepkosc dlatego ze gaz jest suchy no i nie ukrywam ze chodzi mi troszecze o to slynne klekotanie.
Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdr neoscorpion.
PS. bezposredni kontakt przez maila mefistos@o2.pl lub gg 2062085
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 15, 2008 22:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 21:08 Re: [R200 1.4 8V 98r] Jaki olej pod instalacje
neoscorpion napisał/a:
Witam chcialbym zapytac fachowcow jaki olej wlac do mojego roverka 1.4 8V 133k km w ktorym niedawno zalozylem instalacje gazowa IV generacji? mysle nad polsyntetykiem 5W40 co o tym myslicie. chodzi mi o to zeby byla wieksza lepkosc dlatego ze gaz jest suchy no i nie ukrywam ze chodzi mi troszecze o to slynne klekotanie.
na to że gaz jest suchy nie pomoże żaden olej silnikowy. To przylgnie zaworów dostają w kość bo gaz jest suchy, i to tylko one pracują na sucho, gdy silnik chodzi na benzynce to opary wtryskiwanej benzyny je chłodzą i jednocześnie trochę smarują, a gaz niestety nie.
Jedyna różnica pomiędzy olejami do LPG a normalnymi to że mają w sobie mniej dodatków neutralizujących syfy które normalnie wytrącają się ze spalania benzyny , to stąd olej się robi taki czarny na benzynie, a na lpg nie. Więc przy wyborze oleju do LPG nie kierowałbym się wogóle parametrem TBN, może być nawet niski, a zato inne parametry takie jak lepkość lepsza.
Aktualnie mam zalany Motul 6100 10W40, z allegro, ale jednak nie podoba mi się zabardzo, już podczas wlewania wydawał mi się troche za gęsty, popychacze też stukają. Następnym razem wypróbuje jakiś inny i raczej z większego sklepu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum