Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: wszystkie
WITAM w moim rover-ku jest jedna rzecz która mnie ciekawi! jest to rover 75 1.8 skrzynia automat przy włączeniu na D jest ok drugi bieg przełańcza się delikatnie a trzeci mocno ale to mocno szarpnie przy przełaczeniu powyżej 3tys. obrotów nastepne biegi sa ok i przelanczaja sie tak jak powinny czyli delikatnie co to jest??? POMOCY
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 23, 2010 23:01, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 19:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
- Po pierwsze to sprawdz stan oleju w skrzyni biegow, jaki jest jego stan i kiedy ostatnio wymianiany byl
- po drugie to czy silniczki VIS dzialaja prawidlowo - czesto pojawia sie ta odpowiedz prz tego typu problemach bo dzialanie skrzyni jest mocno zintegrowane z prawidlowym dzialaniem silnika i komputera.
- po trzecie mi tez tak sie robi szarpnie czasem lekko przy ok 3 biegu (a plyn mam ok tylko wiem ze visy nie dzialaja i to podobno moze byc problemem)
(...)
- po drugie to czy silniczki VIS dzialaja prawidlowo - czesto pojawia sie ta odpowiedz prz tego typu problemach bo dzialanie skrzyni jest mocno zintegrowane z prawidlowym dzialaniem silnika i komputera.
- po trzecie mi tez tak sie robi szarpnie czasem lekko przy ok 3 biegu (a plyn mam ok tylko wiem ze visy nie dzialaja i to podobno moze byc problemem)
luki12, kolega dzienix21 ma silnik 1.8 a ten nie ma zmiennych faz dolotu ...
luki12, kolega dzienix21 ma silnik 1.8 a ten nie ma zmiennych faz dolotu ...
no tak a ja sie tu madrze...:P
ale tak czy siak moze byc cos z pomiedzy ECM silnika a ECM skrzyni wiec podjedz na do stacji diagnostycznej gdzie maja komuter T4 tam wypisze wszystkie bledy i moze ktorys z nich powie wiecej...
sprawdzić + wymienić olej, obejżeć dokładnie czy gdzieś nie masz wody i nie zalało sterownika skrzyni/silnika, bo wtedy to się najróżniejsze cuda dzieją
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
a jak wymienić olej w skrzyni???
tzn, właśnie leje ten olej 402, i w mądrej książce Haynes'a jest napisane, żeby po wlaniu oleju odkręcić śrubę sprawdzającą poziom oleju, następnie spóścić nadmiar, następnie odpalić auto, poprzerzucać biegi, następnie dolać oleju równocześnie sprawdzając czy się nie przelewa z dołu, jak zacznie przelewać to przestać dolewać, następnie znowu mu poprzerzucać biegi i uwaga:
książka podaje- po ustabilizowaniu poziomu oleju zgasić silnik po czym zakręcić śrubę sprawdzającą poziom oleju.
I tu mam ZONKA bo jak gaszę silnik to mi schodzi z tego sprawdzającego stan jeszcze z pół litra oleju.
Jest tu może ktoś doświadczony w tym temacie??
Czy mam poczekać aż mi nadmiar zejdzie na wyłączonym silniku i wtedy dokręcić, czy zakręcić jeszcze kiedy silnik pracuje a już się nie przelewa????????
PLEASE HELP GUYS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Właśnie stałam się właścicielem mojego wymarzonego autka Rover 75 2.0l diesel automat i mam pytanie co może być przyczyną piszczenia jest to taki dziwny odgłos przypomina" start samolotu" i nie wiem czy jest to problem ze skrzynią biegów czy może coś innego. Proszę o pomoc bo ledwo kupiłam a już się martwię
Wsio wporządku, znalazłem wątek,
przy wymianie oleju w skrzyni automatycznej sprawdzamy i ustawiamy poziom i zakręcamy śrubkę na włączonym silniku , tak więc jest mały błąd w książce anglojęzycznej Haynes.
Ale tak po za tym to polecam tą książkę, nie raz już mi pomogła.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Kwi 2010 Posty: 208 Skąd: Jastrzębie Z
Wysłany: Pią Sie 13, 2010 21:06
Witam, a tak z innej beczki... czy Wam wyświetla na komputerze tryb jazdy (sport, śnieg, econom)? Pytam, bo mam chyba problem z komunikacją ze skrzynią (CDT 2,0 automat)
_________________ teraz 75 cdt, wcześniej 216 SE i 214 Si może kiedyś jagular...
Witam, a tak z innej beczki... czy Wam wyświetla na komputerze tryb jazdy (sport, śnieg, econom)? Pytam, bo mam chyba problem z komunikacją ze skrzynią (CDT 2,0 automat)
Wyświetla "śnieg" i "sport" po przełączeniu na "econom" informacja o trybie skrzyni znika z wyświetlacza.
_________________ Pozdrawiam
Rover 75 V6 obecnie Avensis
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum