Wysłany: Czw Mar 20, 2008 21:26 [R416] Ciśnienie w Oponach oraz lampy cofania
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Witam!Posiadam samochód rover 416 si.Jestem jego wlascicielem od okolo 3 miesiecy jest to rocznik 98 z przebiegiem w tej chwili okolo 70 tysiecy mil.Mam maly problem otoz niewiem jakie powinno byc cisnienie w kolach a mam problem szczegolnie z opona od strony pasazera co jakis czas schodzi mi z niej powietrze....dodatkowo mam problem z swiatlami cofania mianowicie nie swieca i nie sa to zarowki i obawiam sie ze rowniez nie jest to bezpiecznik czy mozliwe ze bedzie to czujnik skrzyni biegow??dodam moze jeszcze ze jest to moj pierwszy Rover (w polsce mam Meganke:P) i musze przyznac ze jezeli chodzi o moc silnika to bardzo milo mnie zaskoczyl gdyz bez wiekszych problemow pojechal 120 mil (okolo 200km/h) majac przy tym zapas mocy...choc spalanie tezjest calkiem spore w okolicach 8-9 litrow na 60 mil(100km),chodz dodam ze srednia predkosc z jaka sie poruszam to 70 mil ...Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Sty 12, 2011 23:00, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 21:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 21:33
Proszę przeczytać zasady kącika z naciskiem na sposób tytułowania wątków i poprawić temat.
Ciśnienie w oponach podane jest w instrukcji obsługi. Jeżeli takowej nie masz to jest ona do znalezienia w RAVE, a ten z kolei do ściągnięcia z naszej strony klubowej (dział FAQ techniczny). Myślę, że 2,3 na przód i 2,2 na tył w Barach będzie ok, ale jak chcesz dokładnie to szukaj w instrukcji. Uchodzenie powietrza może być spowodowane nieszczelnym wentylkiem lub przebiciem opony, tak czy siak musisz jechać do wulkanizatora .
Światła cofania to pewnie wina owego włącznika przy skrzyni biegów, ale zanim go wymienisz obejrzyj kabelki przy nim, może spadły, może któryś się przerwał.
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 22:23
Wentyl jest sprawny a i opona nie wydaje sie byc dziurawa,co ciekawe opona reaguje na zmiany pogody i cisnienia atmosferycznego....tzn kiedy zmienia sie pogoda np. robi sie mroz a pozniej robi sie cieplo to rano mam kapcia ewenement a wlasnie moglbys miprzyblirzyc cos o tym wlaczniku/czujniku od lamp cofania??jak sie do niego dostac gdzie umiejscowiony itd...
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 22:31
Ale mi chodzi o przyleganie wentylka do otworu w feldze, a nie o jego sprawność jako zaworu.
Ale jak też nie to, no to może ciut krzywa felga i jak się metal kurczy to schodzi powietrze, jak mówię tak czy siak wulkanizator tylko pomoże.
Ten czujnik jest wkręcony w skrzynię biegów chyba od góry, ale musiałbym poszukać w rave. Apropos polecam jego ściągnięcie, na pewno Ci się przyda. Szukaj na stronie klubowej w dziale FAQ techniczny
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 09:48
wielkie dzieki za pomoc zastanawie sie czy warto grzebac cos z tym czujnikiem bo chyba jeszcze w tym miesiacu swojego roverka opchne chce wrocic do megi Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum